Panik atak dünyada giderek önemi artan ve dikkati üzerinde toplayan, toplum sağlığını riske atan bir hastalık. Aniden başlayıp yoğun korku ve huzurluk durumunun yaşandığı, rahatsızlığın en geç 10 dakika içinde en üst seviyeye ulaştığı bir kaygı nöbetidir aynı zamanda. ABD’de yapılan araştırmalara göre her 5 kişiden birinin panik atak geçirdiği ortaya çıkmıştır. İşte bu önemli hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleriPanik atak aslında fiziksel belirtileri izleyen pskilojik bir sendromdur. Ama panik atak yaşayan kişiler bunu psikolojik bir sendrom olarak değil, yaşadıklarını oldukça zor ve anlatılmaz olduğunu ifade etmektedirler.
Panik Atak hastalığı sadece psikiyatristlerin tedavi etmesi gereken bir hastalıktır. Hastanın ilaçla ya da sadece terapi ile iyileşmesi nadirdir. En önemlisi hastanın hastalık hakkında bilinçlendirilmesidir.
Hastanın tedaviye düzenli olarak katılımı sağlandığında 4 – 6 ay içinde tümüyle iyileşme şansı % 95 oranlarına varmaktadır.
Panik atak yaşayan kişilerde zamanla 2 temel belirti göz önüne çıkar.
Birincisi, bu atakların tekrarlayacağı korkusudur (Beklenti anksiyetesi)
İkincisi, nöbetler yaşandıkça kişi bazı ortam ve durumlardan kaçınmak ister. Örneğin, kişi çarpıntısı olacağı korkusuyla spor yapmayabilir, herkesin içinde düşüp bayılabileceği korkusu ile kalabalık ortamlarda bulunmayabilir veya nefes alamayacağı korkusuyla kapalı ortamlardan uzak durabilir.
PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?
* Kalp hızında artış, kalp seslerini duyuyor gibi hissetme
* Terleme, titreme veya sarsılma hissi
* Soluğun kesilmesi hisleri
* Bulantı ya da karında ağrı / rahatsızlık hissi
* Yere düşecek gibi olma, başta sersemlik hissi
* Kontrolünü kaybedip, delireceğini düşünme hissi
* Kalp krizi geçireceği ya da öleceği korkusu
* Hissizlik, karıncalanma hissi
* Soluk alamama, nefesinin yetmediği hissi
* Çevreyi olduğundan farklı, sanki gerçek değil gibi hissetme ya da kendini çevredekilerden ayrılmış, olağandışı, farklı bir şekilde algılama hali
PANİK ATAK RAHATSIZLIĞININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
* Biofeedback
* İlaç kullanımı
* Nefes egzersizleri
* Psikoterapi
* Relaksasyon teknikleri
* Spor ve egzersiz
* Üstüne gitme teknikleri
belgesi-1706