Yaygın Anksiyete Bozukluğunun Görünümü

 

       Yaygın anksiyete bozukluğunda günlük yaşamda , iş , okul ve aile hayatında  her an kötü bir şeyler olacakmış gibi endişeli , huzursuz ve tedirgin bir ruh hali vardır. Aynı zamanda kişi kaygılarını kontrol edemez. Bu durum en az altı aydır ve hemen hemen gün boyu  sürüyorsa klinik anlamda yaygın anksiyete bozukluğundan söz edebiliyoruz.  Yaygın anksiyete bozukluğunda şu belirtilerin bir kısmı  bulunur : Devam eden ve süreğen kaygı hali , Huzursuzluk hissi ile beraber tedirginlik, uykusuzluk ve uyku bozukluğu , yorgunluk , halsizlik , dikkat ve konsantrasyonu toplayamama , çabuk tepki verme , sinirlilik , kas gerginliği ,aşırı uyarılmışlık ,  endişeli bekleyiş , ek olarak bedensel şikayetler vb. 
       

       Yaygın anksiyete bozukluğunda depresyon , panik bozukluğu , obsesif kompulsif bozukluk gibi hastalıklar eşlik edebilir . Kişinin kaygıları ve endişeleri günlük işlevselliğini ve rahatını bozar. Kapı çalması , telefon çalması veya o gün için herhangi bir sıradan olay , gibi günlük olağan hadiseler  o insan için kötü bir haber beklentisi şeklinde tedirginlik ile karşılanır.
       

       Yaygın anksiyete bozukluğu tedavisi genelde ilaç tedavisi ile mümkün olur . Aynı zamanda psikoterapi desteği de gerekmektedir. Gencin bu hali onun sosyal , okul , arkadaş ilişkilerini bozar ve işlev kaybı olur. Anksiyete bozukluğu olan gençlerde madde kullanımı da gözden geçirilmelidir.

belgesi-908

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin