Daha once de belirtmis ve yinelemistik, ne yazik ki Turkiye ikiye ayrilmistir.Bu ayrim Bati demokrasilerinde gorulen turden degildir ve iki taraf arasinda uzlasma gun gectikce olanaksizlasiyor.Avrupa Birligi demokrasilerinde sag ile sol partiler yelpazesine yayilan farkliliklara benzemeyen turden bir bolunme Turkiye’de devlet sorununa donusmustur.
Ulkemizde ne gariptir ki demokrasi adina laiklik, daha dogru deyisle laik devlet sorgulaniyor.
Turkiye Bati’da coktan tarihe gomulmus bir sorunu guncellestirerek geriligini dunya âleme kanitlamaya cabaliyor gibidir.
*
Turban bu bolunmenin nedeni degil, yuzeydeki goruntusudur.
Universiteye tesetturlu ogrenci alinacak mi?
Ister turbanli olsun; ister sikmabas, basi ortulu, carsafli, cadirli, burkali olsun; tesettur bir kez kabul edildi mi, akil-bilim ogretimine pesinen ters dusen dinsel simgeli ogrenciye kapilar acilmis demektir.
Laik anayasa iste bu dinsel gerekceyle degistiriliyor.
Erkek egemenligindeki bir toplumda yasanan olay, kadinlari ikinci sinif sayarak tesetture mahkûm eden anlayisin marifetidir.
Ancak yazimizin basinda vurguladigimiz gibi artik tartisilmayacak kadar siyasete yansimis olan bir gercek var; laiklik ve dincilik catismasi Turkiye’yi ikiye bolmustur.
*
Bu bolunmuslugun sorumlusu kimdir?
Sorun yalniz ic siyasetten kaynaklanmiyor; bugun Turkiye’nin ikiye bolunmesi disardan dayatilan bir politikanin urunudur.
‘Stratejik ortagimiz’ Amerika’nin uyguladigi politika aciktir; petrol cografyasinda kendisine bagli bir duzen olusturmaya calisan ‘muttefikimiz’ Irak’i isgal ederek uce bolmustur; Turkiye’de de ‘Ilimli Islam Modeli’ nde bir devlet kurmak istedigi artik kimsenin mechulu degildir.
*
Laik Turkiye Cumhuriyeti Islam cografyasinda tektir, dinci oteki devletler icin bir anlamda ‘kotu ornek’tir.
Disardan desteklenen ‘Ilimli Islamci’ bir strateji tabandan tavana demokratik goruntu altinda laik devleti dincilige dogru donusturdugu zaman, Amerika icin, Ortadogu’da daha uyumlu bir Musluman cografyasi olusacaktir.
Arap ulkeleri, bu Amerikan ongorusune destek vermekte sakinca gormuyorlar.
Hem Amerika hem de petrol zengini Arap ulkelerinden destek goren bir dinci politikanin icerdeki tarikat ve cemaatlerle toplumsal orgutlenmesini gerceklestirdigi de dikkate alinirsa, projenin basariya ulasmasi olanagi yuksek gorunuyor.
*
Turkiye boylece dis destekli AKP iktidari marifetiyle ikiye bolundu.
Bir yanda Meclis cogunlugunu (MHP dahil) elinde tutan iktidar "milli irade" diyor; ote yanda anayasanin degistirilemez temel maddelerine dayanan ana muhalefet "hukuk" diyor.
Ikiye ayrilan Turkiye, laik Cumhuriyet’in var olusu ya da yok olusu uzerine buyuk bir hesaplasmanin catismasina suruklendi; simdi kavgasina dogru itiliyor.
Kaynak: Alıntı
belgesi-2185