Kadehi tutuş şekli, şaraptan alabileceğiniz kokuların miktarında ve belirlenmesinde önemli bir etkendir.
Aşağıda kadeh sallama teknikleri anlatılmıştır:
1) Kadehinizin gövdesinden, sadece içindeki şarabı ısıtmak istediğiniz zaman kavrayınız. Diğer zamanlarda kadehinizi aşağısından yani sapından başparmak ve diğer bir veya iki parmağınızla tutunuz. Bu her zaman en kolay yöntemdir.
2) Solaksanız saat yönünde, aksi halde saat yönünün tersine doğru sallamak kolay olan yöntemdir.
3) Kadehinizi sapından dikkatlice gergin bir şekilde tutun ve masadan kaldırmadan daireler yaptırmaya başlayın. Şarabın fazlaca salınmaması için kadehi bir taraftan diğer tarafa birkaç milimetreden fazlada dönelendirmeyin.
4) Masanın üstünde sallamayı tam olarak becerinceye kadar çalışın.
En hafif döndürme hareketleri bile şarabın kadehin kenarlarına doğru yükselmesini sağlar. Parmaklarınızı ve bileğinizi kullanırken ne kadar dikkatli olursanız, bu tekniği kavramak o kadar kolaylaşır.
Kadeh havadayken yapılması gereken hareketler de aynıdır. Ama birçok şarapsever, kadehi masadan ayırmamayı tercih etmektedir.
Kadehteki şarabınızı koklamadan önce sallamaktan kesinlikle kaçınınız. Salladıktan sonra koklandığında uçucu ve zarif kokular kaçırılmış olur. Koku moleküllerinin hepsi aynı zamanda serbest kalmazlar. Bu zaman, koku moleküllerinin yapılarından kolayca ayrışabilme yeteneklerine, uçuculuklarının derecelerine, sıcaklığa ve kadehi sallayıp sallamamış olduğunuza bağlıdır.
Genelde birçok koku vardır, bu yüzden şarabı değişik durumlarda koklamalı. Şarabın koklanılması gereken ba birbiri ardına farkedilebilecek şlıca durumlar: onar kaladıktan sonra nsız tasarımcı (designer), kadeh üreticisi ve şarapseveri Jascues pascot tarafından geliştirilen "Les Impitoyables" kadehleri,ucuz olmamakla birlikte koklama için en doğru seçimlerden birisidir.Pascopt beş senelik bir deneme sürecinin sonunda,kadeh yüksekliğindeki birkaç milimetrik farkın bile,şarabın bukesini tam olarak koklayabilmede ,büyük bir etken olduğunu tespit ederek kadehlerini
en uygun şekline getirmiştir. Bu kadehler, çok kullanışlı olmamakla birlikte, bukeyi çok iyi birşekilde tutarlar. Bunu sağlayan büyüklükleri, geniş buharlaşma yüzeyleri ve yukarıya doğru incelen ve sivrileşen ağızlarıdır. Pascot’a göre ISO (Uluslararası Standartlar Örgütü) kadehleriyle şabukesinin %30’unu, onun kadehleriyle ise %80’ini yakalayabilir, yani koklama şansına sahip olabilirsiniz.
belgesi-617