İki Türk öğrenci, yatırımcılara risk dağılımı yaparken nasıl kar edebileceklerini gösteren çalışmaları ile dünya iktisat literatürüne girmeye aday oldu. Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü öğrencisi Hande Erdinç ve Arnavut kökenli Joniada Milla, daha önce hiç kullanılmamış bir yöntem ve veriler ışığında hazırladıkları "Fransa, Almanya ve İngiltere Menkul Kıymetler Borsaları’ndaki Kointegrasyonun Analizi" başlıklı makaleleriyle ABD’de düzenlenen Econsources.com yarışmasında finale kaldı.
Erdinç ve Milla’nın çalışması Fransa, Almanya ve İngiltere Menkul Kıymetler Borsaları ile Morgan Stanley Uluslararası Sermaye Endeksi’nin 1991-2006 yılları arasındaki 15 yıllık seyrini inceliyor ve Avrupalı portföy yatırımcısının risk dağılımı yaparken nasıl kar edebileceğinin formülünü ortaya koyuyor. Elde ettikleri bulgular ise onları iktisat konusunda dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan Uluslararası Atlantik Ekonomi Birliği Konferansı’nda (IAES) çalışmalarını ekonomi çevrelerine sunmanın kapısını açtı.
10 ülkeden 40 farklı çalışmayı geçtiler
10 farklı ülkeden 40 çalışmayı geride bırakan Erdinç ve Milla, 7-10 Ekim tarihleri arasında ABD’nin Savannah kendinde yapılacak konferansta tezlerini savunacak. Birinci seçilmesi halinde makale, Atlantic Economic Journal adlı bilimsel yayında da basılarak tüm ekonomi çevrelerine duyurulacak.
Finans piyasaları üzerine çalıştıklarını ve üniversitedeki danışman hocalarının teşviğiyle yarışmaya katılmaya karar verdiklerini söyleyen Hande Erdinç, "Elde ettiğimiz başarının ardında kullandığımız yöntem yatıyor. Kullandığımız verilerin sıklığı ve zaman aralığı, ampirik bulgulara ulaşmak için kullandığımız bilgisayar programı bizim çalışmamızı bugüne kadar bu alanda yapılan diğer çalışmalardan farklı ve orjinal kılıyor" diyor. Çalışmanın bilimsel veriler içeren ampirik bir çalışma olduğunu söyleyen Erdinç, verilerin birlikte hareketini yeni bir yöntem olan "kointegrasyon" yöntemiyle incelediklerini ve en son elde edilen ve uzun dönemi kapsayan verileri kullandıklarını vurguluyor.
Portföy dağılımında biz yol göstereceğiz
Fransa, Almanya ve İngiltere Menkul Kıymetler Borsaları ve Morgan Stanley Uluslararası Sermaye Endeksi’nin 1991-2006 dönemini incelediklerini söyleyen Erdinç çalışmalarını şöyle özetliyor: "Bu piyasaların birlikte hareketinin ampirik olarak gösterebilirliğini inceledik ve bunu başardık. Aylık veriler kullanarak yaptığımız çalışmada ikili, üçlü ve dörtlü gruplar halinde incelediğimiz borsaların beraber hareket ettiğini gösterme başarısına ulaştık. Bu sonucun borsalar açısından yorumlanması önemli. Çünkü bu birlikte hareket, yatırımcıların yapacağı portföy dağılımından sağlayacakları faydanın azalması açısından önem taşıyor. Yani yatırımcıların bu ülkelere birlikte yatırım yaptığı takdirde risk dağlımını yeterince sağlayamayacaklarını gösteriyor. Bulgularımız yatırımcıların Avrupa’da portföy dağılımı yaparken bu sonuçları gözönünde bulundurması açısından önemli."
Milla ise makale için 4 ay çok detaylı ve yoğun bir şekilde çalıştıklarını, çalışmalarını iktisat bilimi için çok önemli olan bir konferansta tanıtacaklarını vurguluyor.
Altın formülü nasıl çıkardılar
* Fransa, Almanya ve İngiltere borsaları ile Morgan Stanley Uluslararası Sermaye Endeksi’nin seyrini incelediler.
* İkili, üçlü, dörtlü gruplar halinde inceledikleri borsaların birlikte hareket ettiklerini kanıtladılar.
* Sonuçta, Avrupalı portföy yatırımcısının risk dağılımı yaparken nasıl kar edebileceğinin formülünü geliştirdiler.
* Bu birlikte hareket, yatırımcının yapacağı portföy dağılımından sağlayacağı faydanın azalması açısından önem taşıyor.
* Yatırımcılar bu ülkelere birlikte yatırım yaptıkları takdirde risk dağlımını yeterince sağlayamayacaklar
Kaynak: Referans
belgesi-1670