Dunyanin giderek artan enerji gereksinimini cevreyi kirletmeden ve surdurulebilir olarak saglayabilecek en ileri teknolojinin hidrojen enerji sistemi oldugu bugun butun bilim adamlarinca kabul edilmektedir.
Hidrojen enerjisinin insan ve cevre sagligini tehdit edecek bir etkisi yoktur. Komur, dogalgaz gibi fosil kaynaklarin yanisira sudan ve biyokutleden de elde edilen hidrojen, enerji kaynagindan cok bir enerji tasiyicisi olarak dusunulmektedir. Elektrige 20. yuzyilin enerji tasiyicisi, hidrojene 21. yuzyilin enerji tasiyicisi diyen cevreler vardir. Hidrojen yerel olarak uretimi mumkun, kolayca ve guvenli olarak her yere tasinabilen, tasinmasi sirasinda az enerji kaybi olan, ulasim araclarindan isinmaya, sanayiden mutfaklarimiza kadar her alanda yararlanacagimiz bir enerji sistemidir.
Hidrojen icten yanmali motorlarda dogrudan kullaniminin yanisira katalitik yuzeylerde alevsiz yanmaya da uygun bir yakittir. Ancak dunyadaki gelisim hidrojeninin yakit olarak kullanildigi yakit pili teknolojisi dogrultusundadir.
1950’lerin sonlarinda, NASA tarafindan uzay calismalarinda kullanilmaya baslayan yakit pilleri, son yillarda ozellikle ulastirma sektoru basta olmak uzere sanayi ve hizmet sektorlerinde basari ile kullanima sunulmustur. Yakit pilleri, tasinabilir bilgisayarlar, cep telofonlari gibi mobil uygulamalar icin kullanilabildigi gibi elektrik santrallari icin de uygun guc saglayicilardir. Yuksek verimlilikleri ve dusuk emisyonlari nedeniyle, ulasim sektorunde de genis kullanim alani bulmuslardir.
HIDROJEN URETIMI
Hidrojen enerji sisteminin yeni olmasina karsin hidrojen uretimi yeni degildir. Su anda dunyada her yil 500 milyar m3 hidrojen uretilmekte, depolanmakta, tasinmakta ve kullanilmaktadir. En buyuk kullanici payina kimya sanayii, ozellikle petrokimya sanayii sahiptir.
Ulkemizde Suni Gubre Sanayii (25.000m3), bitkisel yag (margarin) uretimi (16.000m3), petrol aritim evleri (rafineri) (1.200m3), petrokimya endustrisi (30.000m3), hidrojene hayvansal yag uretimi (200-300m3) ve cesitli yerlerde kullanilmak uzere basincli silindirlerde gaz veya sivi hidrojen uretimi (6.000m3) sadece sanayide kullanilmak uzere yapilmaktadir. Enerji uretimi amaciyla ticari boyutlu hidrojen uretimi mevcut degildir.
Hidrojenin uretim kaynaklari bol ve cesitlidir. Fosil yakitlardan elde edilebildigi gibi gunes, ruzgar, hidrolik enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanilmasi ile suyun elektrolizi yolu ile uretimi, biyokutleden uretimi ve biyolojik proseslerle uretimi mumkundur. Gunumuzde hidrojen agirlikli olarak dogal gazdan buhar reformasyonu sonucu elde edilmektedir. Suyun elektrolizi bilinen bir yontem olmakla beraber ekonomik hale getirilmesi konusunda calismalar, gene benzer sekilde gunes enerjisinden biyoteknolojik yontemlerle hidrojen uretimi konusunda arastirma-gelistirme calismalari devam etmektedir.
belgesi-1200
0 kişi bu belgeyi faydalı buldu
0 kişi bu belgeyi faydalı buldu