WAN dedigimiz sey aslinda Wide Area Network’un kisaltilmisidir. Turkce karsiti Genis Alan Ağı anlamina gelmektedir. Ancak ben belgenin geri kalan kisimlarinda WAN kelimesini kullanacagim yazmasi daha kisa ve gozumuz ayni zamanda terime de asina olmus olur…
WAN adi da ustunde oldugu gibi genis alan networku anlamina gelmektedir. WAN’lar user(kullanici)lari degil cografik olarak birbirinden uzak networkleri birbirine baglar. Tabii ayni zamanda dolayli olarak userlari da birbirine baglar ancak bizim ilk muhattabimiz networkler bu konuda. WAN’lari LAN(Local Area Network)’lardan ayiran bazi onemli noktalar vardir. Bu 2. Modulun ilk dersinde WAN teknolojisinin genel ozellikleri ve protokollerinden bahsederken bir yandan da LAN’lardan ne gibi farklari var onlari ogrenecegiz.
Fiziksel katmandaki router bilesenlerini anlamakta cok onemli bu modulde. Cunku bu fiziksel bilesenlerin bilgileri sayesinde routerlari nasil konfigure edecegimizi ve nasil calistigini daha rahat anlayacagiz. Ayni zamanda Routerlarin internal(icsel) ve external(dissal) bilesenlerini de ogrenecegiz. Bununla birlikte routerlari fiziksel olarak birbirlerine nasil baglayacagimiz hakkindada bazi teknikler gorecegiz.
Bu modulde aslinda daha cok routerlara ayar cekerken yani konfigure ederken kullanacagimiz komutlari, onlarin ne ise yaradiklarini, konfigure ederken yasabilecegimiz sorunlari ve onlari nasil cozecegimize iliskin metodlarida gorecegiz.
Bu modulu yani 2. modulu hakkiyla okuyup ogrenmis bir kisi asagidakileri yapabilcek duzeye gelmis olacak :
WAN standarlarini belirleyen kuruluslari tanimlayabilmek
WAN ve LAN arasindaki temel farklari aciklayip her birinin standarlarini bilmek
Router’in WAN’in icindeki rolunu aciklayabilmek
Router’in internal ve external bilesenleri tanimlayabilmek
Router’in fiziksel karakteristiklerini aciklayabilmek
Router’in LAN ve Management portlarini tanimlayabilmek
Ve Ethernet , Serial WAN,Console portlarini kullanabilmeyi bilmek
Bu kadarlik bir giris sanirim yeter. Hatirlatmak isterim ki modul 2, modul 1 gibi pek fazla teorik ve ezber bilgiden olusmuyor. Kafayi kullanip pratik yapmaya bakiyor.
Cisco Akademilerde modul 2 nin egitimini alan ya da almayi dusunen arkadaslara da burdan bir ipucu vereyim: Final sinavinizdaki soruların %70 i komut sorularindan olusuyor. Korkmayin simdilik hic simulasyon sorusu yok ama asil CCNA sinavinda karsiniza cikacak sorularda simulasyonlu sorularin olacagi kacinilmaz bir gercek 🙂
Hepinize basarilar.
Kaynak: Kurtuluş Savaşı Sırasında Türk Milliyetçiliği
belgesi-2630