Merhaba arkadaslar, sizlere bu unitede gorecegimiz bazi konulardan bahsedip bir on giris yapmak istiyorum.
Tahmin edildigi uzere network yoneticileri bir network kurarken o networkun ileriki zamanlarda fiziksel olarak buyuyebilecek olmasi ihtimalini daima goz onunde bulundurmalari ve buna gore yonetim politikalarini ve alinacak cihazlari belirlemeleri gerekir. Ayni zamanda networku dizayn eden kisilerin de kullanacaklari adres semalari buyumeye uygun olmalidir. Bu durumda karisimiza bu buyumeye acik verimli semalari olusturmamiza yardimci olan Variable-Lenght Subnet Mask (VLSM) cikiyor.
Hemen hemen her kurulus bir IP semasi olusturmak zorundadir. Bircok kurulus genellikle networklerini calistirmak icin sadece TCP/IP kullanirlar. Malesef TCP/IP yi gelistiren yazilimcilar ve muhendisler bu protocol un kuresel bir protocol olacagini kestirememislerdir.
Cunku suan da TCP/IP protocolu IPv4 dedigimiz 4 octet den olusan bir IP adresleme sistemi kullanmaktadir. Ve bildiginiz uzere dunya nufusuna bu yetmemektedir artik. Bu yuzden yakin bir zamanda 6 oktet kullanan IPv6 piyasaya cikacaktir ve suan test asamalarina baslanmistir bile. Ve bu IPv.6 mantiksal olarak sinirsiz bir adresleme yapisina sahiptir. Ancak bu ipv4 den ipv6 e geciste bir takim sorunlar yasanabilir. Bu aradaki boslugu doldurmak ve ikisi arasindaki kopruyu kurabilmek icin de yardimimiza yine VLSM kosacaktir.
Networkler kullanici sayisi arttikca genislemek zorundadirlar. Network eger genislemeye musait bir sekilde tasarlanmissa bu bize kolay bir mantiksal genisleme , dusuk maliyet ve verimlilik acisindan avantajlar saglayacaktir. Networkumuzde kullanacagimiz routing protokolu networkumuzun ne kadar genislemeye acik olabilecegi konusunda bize on fikir verir. Dolayisi ile kullanacagimiz routing protocolunu de bastan akillica secmemimizin hayati onemi vardir. Routing Information Protocol 1 (RIP1) kucuk isletmeler kucuk networkler icin gayet uygundur. Ancak buyuk networkler icin ayni seyi soylemek mumkun degildir. RIP2 de iste bu limitleri ortadan kaldirmak icin gelistirilmistir.
Soyleyeceklerimiz simdilik bu kadar. Bu unite bu tip seylerden ibarettir. RIP ve VLSM ile ilgili daha genis bilgilere ulasmak icin lutfen RIP ve VLSM dizinlerini okuyunuz.
Kaynak: Cisco Curriculum v3.1
belgesi-1171