DOĞRU NEFESLE SAĞLIĞI YAKALAYIN Sağlıklı yaşamın ilk prensiplerinden birisi doğru nefes almaktır. Farkında olalım ya da olmayalım sürekli nefes alıp veriyoruz. Ama eğer nefesi doğru şekilde almıyorsak, bu bizi çeşitli rahatsızlıkların kucağına atabilir.Tam ve derin bir nefesle yaklaşık yarım litre havayı ciğerlerimize çekeriz. Ciğerlerimiz bu havanın içindeki oksijeni kullanır. Oksijen bedenin en temel ihtiyaçlarından bir tanesidir. İç organların, beynin, sinir sisteminin, hücrelerin ve pek çok sistemin vazgeçilmezidir.
OKSİJEN AZLIĞI NELERE YOL AÇAR
Yeterli oksijen alınmadığında yorgunluk, sinirlilik, uyku düzensizliği gibi sorunlar yaşanır. Bağışıklık sistemi gitgide zayıflar, bu da pek çok hastalığa davetiye çıkarır. Beynimiz ise oksijene diğer organlardan daha fazla gereksinim duyar. Beyne yeterli oksijen gitmediğinde negatif düşünceler baş gösterir, depresyon, görme ve işitme bozuklukları meydana gelebilir. Akut bir dolaşım bozukluğu neticesi, kalp yeterince oksijen alamazsa kalp krizi, beyin oksijensiz kalırsa beyin kanaması oluşur.
DOĞRU NEFES NE KAZANDIRIYOR
Doğru ve derin alınan nefes organlarımıza ve tüm bedenimize gerekli oksijeni sağlarken, vücudumuzu da toksinlerden temizliyor. Doğru nefesle beyin oksijenle dolar, bunun sonucu tüm sistem adeta şarj olur. Hücreler ise kendilerine gerekli oksijeni daha kolay içlerine alırlar. Sinir sistemimiz sakinleşir. Bedenimize hormon üreten ve düzenleyen endoktrin sistemi doğru nefesten olumlu etkilenir.
YAVAŞ VE DERİN NEFES ALIN
Çoğu zaman yorgunluk ve bitkinlikten şikâyet ederiz. Bunun sebebi hızlı ve sığ nefes almak olabilir. Nefes alırken genellikle göğsün sadece üst kısmını kullanıyoruz. Bu yüzden yeterince oksijen alamıyor, yeterince de karbondioksit veremiyoruz. Toksinler bedenimizden atılamıyor. Dahası bu şekilde nefes almayı alışkanlık haline getirdiğimizde, akciğerler bu şekilde çalışmaya alışıp, bir süre sonra bazı fonksiyonlarını kaybetmeye başlayabiliyor. Neticede bağışıklık sistemi bozuluyor, yaşlanma hızlanıyor. Yapmamız gereken tek şey ise derin, diyaframdan başlayarak ve yavaş yavaş nefes almak. Unutmayın ki nefesinizi yavaşlatarak, enerjinizi artırabilirsiniz.
belgesi-1942