Çocuğunuzun Sözünü Kesmeden Dinleyin

Çocukların, küçük yaştan itibaren duygu, düşünce ve isteklerini ifade etme çabası içinde olduğunu, olaylar karşısında duygularını çoğu defa davranış olarak gösterdiğini belirten uzmanlar, "Çocuğa duygularını tanıması ve duygu, düşünce, isteklerini doğru şekilde ifade edebilmesinin öğretilmesi, çocuğun sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Çocuğun sözü kesilmeden, söyleyecekleri bitene kadar dinlenmelidir" uyarısında bulunuyor.
  
Çocuğun duygu, düşünce ve isteklerini ifade edebilmesini desteklemek için anne ve babanın bir dizi aktivite yapabileceğine dikkat çeken uzmanlar, çocuğun kendine ait duygu, düşünce ve isteklerinin olabileceğinin kabul edilmesi gerektiğini savunuyor. Uzmanlar, anne ve babaların çocukların duygularının gelişiminde yapabileceklerini ise  şöyle sıraladı: "Çocuğa duygularını (neşe, mutluluk, öfke korkma) tabii olduğunu, düşünce ve isteklerinin olabileceği anlatılmalıdır. Çocuk, anne ve babasının davranışlarını örnek aldığı ya da taklit ettiği için, anne ve babanın kendi duygu, düşünce ve isteklerini açıkça ifade edebilmesi çok önemlidir. Çocuğa öfke, üzüntü, mutluluk, korku ve kırgınlık gibi temel duygular, günlük konuşmalarda telaffuz edilmelidir.
  
Çocuğa duygu ile duygusunu ifade ettiği davranış arasındaki fark anlatılmalıdır. Çocuk, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmesi için cesaretlendirilmelidir. Çocuğun duygu, düşünce ve isteklerini ifade etme çabasına duyarlı olunmalıdır. Çocuğa, kendisini ifade edebilmesi için zaman tanınmalıdır. Çocuğun sözü kesilmeden, söyleyecekleri bitene kadar dinlenmelidir.
  
Çocuğun hissettiklerini hissetmeye, gördüklerini görmeye çaba sarf etmeli; olaylara çocuğun dünyasından, onun gözüyle bakmaya çalışılmalıdır. Çocuğun duygu, düşünce ve isteklerinin paylaşıldığını, çocuğa dokunarak veya sarılarak ifade edilmelidir. Evde alınan kararlarda çocuğun düşünceleri de alınmalıdır. Çocuğa resimli kitaplar okuyarak, çocuğun resimlerde gördüklerini anlatması için ortam hazırlanmalıdır.

 Çocuk  bir şey istediğinde, çocuğa o şeyi ne kadar çok istediğini anladığını göstermeli; yapılamayacak bir şeyse, neden  yapılamayacağı çocuğa açıklanmalıdır. Çocuk duygu, düşünce ve isteklerini ifade ettiğinde takdir edilmemi ve kutlanmalıdır. Çocuk, duygu, düşünce ve isteklerinden dolayı yadırganmamalı, eleştirilmemeli ve suçlanmamalıdır. Çocuğu duygu, düşünce ve isteklerinden dolayı engellememeli, bastırmaya çalışılmamalıdır.

 Çocuğu daha olumsuz etkileneceğini düşündüğünüz, üzüntü ve keder gibi duygulardan uzaklaştırmamalı, konu değiştirilmeye çalışılmamalıdır."

belgesi-1986

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin