Bu algoritmalara “açık anahtar algoritmaları” da deniliyor. Anahtarın güvenlik problemi bu algoritma sayesinde çözülüyor. Çünkü şifreleme için ve şifre çözme için iki ayrı anahtar kullanılıyor. Şifreleme için kullanılan anahtar açık, alenen bilinen bir anahtar (public key). Ancak şifre çözmede kullanılan anahtar ise gizli (pri-vate key). Gizli anahtar kimseye verilmiyor. Açık anahtar ise bilakis rahatlıkla herkese dağıtılabiliyor. Her iki anahtar da ne kadar uzun olursa şifrenin kırılma ihtimali o kadar zayıflıyor. Algoritmanın bir kısıtlayıcı yönü fazla CPU işlemi gerektirmesi. CPU yoğun başka işlerin tamamlanması gerektiği zamanlarda ciddi performans problemlerine sebebiyet verebilir.
Asimetrik anahtar algoritmaları daha çok verinin paylaşılması veya verinin netvvork üzerinde dolaşması gereken ortamlarda veriyi şifreleme amacıyla kullanılmakta. Algoritmanın ardında yatan şifreleme mantığına bir örnekle bakalım: Varsayalım bir iş yerinde bu tür bir şifreleme uygulanmakta. Bu durumda herkesin kendine ait bir açık ve gizli anahtarı olacaktır. Ayrıca herkes başkalarının açık anahtarlarını da bilecek. Hattâ bu, liste halinde ellerinin altında olacak. Diyelim ki Bay X, Bay Y’ ye bir mesaj göndermek istiyor. Bu durumda X, Y’nin açık anahtarına listeden bakacak, mesajı Y’nin açık anahtarıyla şifreleyecek ve gönderecek. Mesaj Y’nin eline ulaştığında Y, kendi gizli anahtarını kullanarak mesajı açabilecek. Bu, son derece güvenli bir yöntem. Çünkü Y’nin gizli anahtarı sadece Y’de bulunduğundan başkalarının mesajı açması mümkün değil. Tabii Y gizli anahtarını kaybetmediği sürece…
En meşhur asimetrik anahtar algoritması Ron Rivest, Adi Shamir ve Len Adleman tarafından tasarlanmış ve i977’de patenti alınmış olan RSA. Algoritma, tasarımcılarının ismini taşıyor.
belgesi-709
0 kişi bu belgeyi faydalı buldu
0 kişi bu belgeyi faydalı buldu