Geleneksel Antep evi tarzındaki bu ev hakkında değişik tarihlere dayanan çeşitli söylentiler vardır. Bir zamanlar İran konsolosluğu rezidansı olarak kullanılmış, daha sonra Antep savaşı sonrasında Halep’e göçen bir ermeni tarafından kullanılmış, son zamanlarında ise ( 1920’ler ) Gaziantepli Dai ailesine geçmiştir. Halen Abdülkadir Kimya’ya ait bu ev Gaziantep tarihinin en güzel eserlerinden biridir.
Abdülkadir Kimya evi ile ilgili olarak çeşitli tarihsel dönemlerden söz edilmektedir. Odalara giriş kapısı üzerindeki 1856 tarihine dayanılarak, evin bu tarihte inşa edildiği düşünülmektedir. Bir başka oda kapısı üzerindeki 1859 tarihi ise, o dönemde yapılan bir onarım ya da eklentinin göstergesi olsa gerektir. Bir başka tarih de, resimlerden birinin üzerinde vardır ve 1913’ü göstermektedir. Bu tarihin de, resmin yapılış tarihi olduğu tahmin edilmektedir. Son olarak da resimlerin ve evin elden geçirilmesi için İstanbul’dan davet edilen Ressam Cevdet bey dönemidir ki, bu da 1940’lara dayanmaktadır.
Girişinde ve odalarda figürlü , dini ve mitolojik konulu resimler ve çeşitli İstanbul ve Avrupa görünümleri ile çeşitli doğa resimleri bulunmaktadır. Avrupa görünümlü resimlerden, bunların bir kısmının İtalyan bir ressam tarafından yapıldığı düşünülmektedir.
Kaynak: www.ozcelikel.com
belgesi-2372