Turkler ile Yunanlilar uzun zamandir sorun yasiyorlar. Yine uzun zamandir bu sorunun aslinda halklar arasinda degil, politikacilar arasinda oldugu soyleniyor. Politikacilar cirkin politikalarini biraksalar, her sey iki halkin inisyatifine birakilsa ortalik gunluk gulistan olacak gibi dusunuluyor.
Ben boyle dusunmuyorum.
Yasadigim ve gordugum seyler bana durumun boyle olmadigini dusundurtuyor. Ben sorunun Yunan halkindan kaynaklandigini dusunuyorum. Yunan halki Turklere karsi kin ve nefret besliyor. Turk sozcugune bile katlanamiyorlar. Yunan politikacilari dusmanligi koruklemiyorlar yalnizca halktaki bu dusmanligin temsilciligini yapiyorlar. Yani, aslinda temsilcilik gorevlerini hakkiyla yapiyorlar.
Niye boyle dusunuyorum? Onumde cok sayida ornek var da onun icin boyle dusunuyorum. Simdi bazi gazete haberlerini de iceren ornekleri inceleyelim:
* Iyi bildigim telefon piyasasindan bir ornek vereyim. Turk firmalari olan Telesis ve Karel Yunanistan da dahil olmak uzere bir cok Avrupa ulkesine, urettikleri telefon santrallarini satiyorlar. Yalnizca Yunanistan’da satilan santrallarin uzerinde Turk Mali ifadesi bulunmuyor. Cunku Yunanlilar Turk mali santral satin almak istemiyorlar. Bu firmalar Yunanistan icin ozel ambalajli santrallar gonderiyorlar.
* Turkiye ve Yunanistan’in ortaklasa yapmalari planlanan futbol sampiyonasina Yunanli futbolculardan itiraz geliyor. Turk tarafindan ise tek bir itiraz yok. Hurriyet’in 30.08.2001 tarihli haberine bakin:
Yunanli futbolculardan 2008 tepkisi
Yunanistan’in onde gelen bazi futbolculari, 2008 Avrupa Futbol Sampiyonasi’ni Turkiye ve Yunanistan’in ortak duzenlemesi kararina tepki gosterdiler.
Yunanistan’in Espresso Gazetesi’nde yer alan haberde, Panatinaikos’un milli kalecisi Antonis Nikopolidis, ”Tarihimiz unutulmamali. 4 yil once nedereyse savasa girecektik” derken, Olimpiakos’un golcusu Alekos Alexandris, ”Sampiyonayi baska bir ulkeyle degil kendi ulkemin tek basina organize etmesini tercih ederim. Gecmisten gelen bazi sorunlari futbolla cozmeye calisiyorlar. Bu mumkun mu?” dedi.
* Asagidaki habere bir bakin:
Turk mali Toyota’ya Yunanli’dan tavir
Turkiye ile Yunanistan arasinda giderek artan yakinlasmaya ragmen, bazi kafalar Turk dusmanliginda israr ediyor. Yunanistan ve Guney Kibris’in, sirf Turkiye’de uretildigi icin Toyota’nin Corolla modelini, daha fazla para odemeyi goze alarak Japonya’dan ithal edecegi ortaya cikti.
Turkiye ile Yunanistan arasinda Kibris konusunda yasanan gerginlik son gunlerde yerini daha barisci ve cozume dogru bir ortama birakmasina ragmen bazi kafalar hálá Turk dusmanligini devam ettiriyor. Bunun en son ornegi Toyota’nin Turkiye’de uretimini yaptigi yeni Corolla modelinde ortaya cikti. Tum Avrupa ve Ortadogu Turkiye’de uretimi yapilan Toyota Corolla’lari ithal etmeye hazirlanirken, Yunanistan ve Guney Kibris, bu otomobilleri Turkiye’den almak yerine daha yuksek maliyetlerle birlikte Japonya’dan ithal etmeyi tercih ediyor.
Toyota’nin Avrupa’dan sorumlu Yunanli Baskan Yardimcisi Takis Athanasopoulos, ‘‘Turkiye’de uretilecek yeni Corolla’lar Yunanistan ve Kibris Rum Kesimi’ne gonderilmeyecek. Bu ulkelerdeki Toyota distributorleri Turkiye’de uretilecek modelleri almak istemiyorlar. Bu tamamen onlarin tercihidir’’ dedi.
* Birakin Toyota arabalari, bundan birkac yil once Guney Kibrista bir kadin, satin aldigi corabin Turk mali oldugunu ogrenince ulkeyi ayaga kaldirmisti.
* Refik Erduran Gunes gazetesinde yazmisti (10 yil kadar once). Tiyatroyla ilgili uluslararasi bir toplanti icin Kuba’dalar. Refik Erduran ve Yunanistan’dan gelen bir tiyatrocu, iki komsu ulkenin vatandasi olarak sohbet ediyorlar, iyi anlasiyorlar ve bu arada iki ulke arasindaki sorunlari boyle bir toplantiya tasimamak gerektigi konusunda fikir birligine variyorlar. Sonra konusma sirasi Yunanliya gelince bizim Yunanli aliyor sazi eline verip veristiriyor Turkiye’ye. Toplantinin tiyatro konulu olduguna da tekrar dikkatinizi cekerim. Yunanlilarin entellektuelleri bile boyle. Varin siz anlayin artik.
* 3 Ocak 2002, Hurriyet: ABD’nin NATO ve Batili muttefiklerin ortak kullanimi icin hazirladigi dijital haritada Ege’deki sinirlari dikkate almamasi Atina’yi kizdirdi. Yunan Cumhurbaskani Stefanopulos, ABD’nin Turkiye’ye boyun egdigini one surerek, ‘‘ABD ne yapiyor. Nasil olur da sinirlari silebilir?’’ diyerek Washington’a catti…‘‘Amerikalilar bize dostca davranmiyor’’ diye konusan Stefanopulos, Avrupa Savunma ve Guvenlik Kimligi (AGSK) ile ilgili soruna da degindi. Avrupa Birligi’ne uye diger ulkeleri de Avrupa Ordusu konusunda Turkiye’yi desteklemekle suclayan Yunan Cumhurbaskani, ‘‘Gerekirse Turkiye’ye karsi tek basimiza savasiriz’’ dedi. Stefanopulos, AB’nin Yunanistan’in sorunlari karsisinda ilgisiz kaldigini one surdu.
Stefanopulos krize girmis bir ruh hali icinde agzindan kopukler sacarak bu gorusleri dile getirirken, Turkiye’de ne Cumhurbaskani, ne Basbakan ne de siradan bir vatandas Yunanistanla savasma konusunda tek bir gorus bile beyan etmiyordu.
* 5 Ocak 2002, Hurriyet:
HSBC’ye Rum tehdidi
Huseyin ALKAN / LEFKOSA
Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu tarafindan el koyulan Demirbank’i satin alan HSBC’nin yilbasindan itibaren Kuzey Kibris’taki Demirbank subelerinin tabelasini HSBC olarak degistirmesi Rumlar’i kizdirdi.
Rum Maliye Bakani Takis Klerides, konuyu hukumet duzeyinde arastirdiktan sonra gerekli girisimleri yapacaklarini acikladi. Rum Hukumet Sozcusu Mihailis Papapetru da, konuyu arastirmak uzere Rum Merkez Baskani Afksentius Afksentiu’nun gorevlendirildigini soyledi. Sozcu, Merkez Bankasi’nin bu konuda Rum Disisleri Bakanligi ile isbirligi yapacagini belirtti. Papapetru, KKTC’yi kastederek ‘‘HSBC’nin isgal altindaki topraklarda faliyete gecmesi yasa disi devletin taninmasi anlamina gelmez’’ diye konustu. Demirbank’in yani yeni adiyla HSBC’nin Kuzey Kibris’ta Lefkosa, Girne ve Magosa’da uc subesi bulunuyor. HSBC’nin Kuzey Kibris’ta faaliyete gecmesi Rum basininda da genis yanki buldu. Ingilizce yayimlanan Cyprus Mail Gazetesi, dunku mansetinde HSBC’nin Rum kamu bankasi Laiki Bank’in hisselerinin yuzde 22’sini elinde bulundurdugunu animsatarak ‘‘Laiki hissedarlari Kuzey’de banka aciyor’’ dedi.
Fileleftheros Gazetesi, HSBC’nin 20 yil aradan sonra Kuzey Kibris’ta finans faliyeti gosteren ilk uluslararasi kurulus olduguna dikkat cekti ve ‘‘HSBC isgal bolgelerine gelerek Kibris’ta tarih yazmak istedi’’ basligini kullandi. Diger Rum gazeteleri de ‘HSBC, Isgal Altindaki Topraklarda’ mansetine yer verdi.
HSBC’nin Guney Kibris’ta off-shore banka subeleri bulunuyor. 1980’lerin basina kadar Kuzey Kibris’ta Barclays Bank da faliyetteydi. Ancak banka daha sonra Kuzey’den cekildi.
Rum Yonetimi, Kibrisli Turklere uyguladigi ekonomik ambargo cercevesinde uluslararasi kuruluslarin Ada’nin Turk tarafinda temsilcilik ya da sube acmasini engelliyor. Kibrisli Turklerin ekonomik ve sosyal acidan dunyadan tecrit edilmesi icin caba harcayan Rum Yonetimi, Avrupa Birligi Adalet Divani karariyla 1994 yilinda Kuzey Kibris’tan AB ulkelerine gida ve tarim urunleri ihracati yapilmasini da engellemisti.
Dunyaca unlu fast food zinciri Burger King, uc yil once KKTC’de sube acarken adini Burger City olarak degistirmek zorunda kalmisti.
* 15 Ocak 2002, Hurriyet:Kibris’ta yarin baslayacak dogrudan muzakereler oncesinde yakinlasma surecine darbe vuran ilginc bir kriz yasandi. Kibris Turk Ticaret Odasi’nin dun KKTC’ye davet ettigi 12 Rum isadami, KKTC’nin taninmasi anlamina gelecegi gerekcesiyle giris formlarini el yazilariyla doldurmayi reddederek geri dondu.
MY: Halbuki Tayvan ve Cin de birbirlerini tanimiyorlar ama Tayvanli ve Cinli is adamlari birbirlerinin ulkesine gecip is yapabiliyorlar.
* En kotusu de 26 Aralik 2001 tarihli Hurriyet’te yayinlanan bir arastirma haberi:
Genelkurmay ve Disisleri Bakanligi, hazirladiklari raporda, Mayis-Ekim 2001 arasinda, Turkiye ve Yunanistan’da basin ve siyasetcilerin tavirlarini degerlendirdi.
Ankara’daki asker ve diplomatlar, Turk ve Yunan medyasiyla siyasetini inceleyip, dusmanlik dozunu tespit ettiler. Sonuc:
Turkiye’de Yunan dusmanligi yapilmiyor. Atina’da ise cikan haberlerin % 94’u aleyhte. Alti ay icinde Turkiye aleyhinde konusan politikaci sayisi ise 98.
Genelkurmay Baskanligi ile Disisleri Bakanligi, Turkiye ile Yunanistan arasindaki iliskileri inceleyen son derece ilginc bir rapor hazirladi. Raporda, Turk ve Yunan medyasi ile siyasetinde karsilikli dusmanligin ne olcude yapildigi somut verilerle ortaya konuldu.
Rapor, 1 Mayis- 31 Ekim 2001 tarihleri arasinda Turkiye’de ve Yunanistan’da yazili basin ile siyasetcilerin iki ulke iliskileriyle ilgili yorum ve degerlendirmelerini iceriyor.
Sozkonusu alti aylik donemde Yunanistan’da yayinlanan en yuksek tirajli bes ulusal ve uc yerel gazete her gun taranarak, Turkiye ile ilgili haber ve yorumlar belirlendi. Turkiye’de de ulusal gazetelerin hepsi incelendi. Yunanistan’da taranan ulusal gazeteler Ta Nea, To Vima, Ethnos, Kathimerini ve Elefteros Tipos.
Alti ay icinde Yunanistan’da Turkiye’ye iliskin 2 bin 500 yorum ve haber gazetelerde yer alirken, ayni donemde Turkiye’deki ulusal gazetelerde bu rakam sadece 987 oldu. Yunanistan’daki haber ve yorumlarin % 94’unun Turkiye aleyhtarligi icermesi dikkat cekti. Yunanistan’daki haberlerde agirlikli olarak Turkiye’nin Yunanistan’i her an isgal edecek bir guc gibi gosterilmesi dikkat ceken bir diger nokta oldu.
Turkiye’deki ulusal gazetelerde bu ulkeyle ilgili cikan 987 haber ve yorumdan 109’unun Yunanistan lehine oldugu da tespit edildi. Turk gazetelerinde haber ve yorumlarin sadece % 15’i Atina aleyhinde oldu.
Rapora gore, siyasetcilerin yaptigi konusmalarda da benzer durumla karsilasiliyor. Soz konusu donemde Yunanistan’da 98 siyasetci Turkiye karsiti soylemde bulunurken, Turkiye’de Yunanistan aleyhine konusan siyasetci sayisi 17 olarak tespit edildi.
* 19 Nisan 2002, Hurriyet: Aydinlik grubunun iki numarasi Gun Zileli Yunanli yoldaslariyla karsilastiklari zaman Yunanli komunistlerin devrim sonrasi donem icin 12 adalar ile Kibris’i istediklerini ve Aydinlikcilarin da bunu kabul ettigini soyluyor. Boyle bir seyi herhangi bir Turk komunist ruyasinda bile istemez. Komunistleri bir tarafa birakipYunanlilarin en buyuk sol partisinin adina baktigimizda da ayni seyi goruyoruz: Pan Hellenik Sosyalist Parti. Siz hic Pan Turkist Sosyalist Parti’yi dusunebiliyor musunuz?
Kaynak: www.muratyildirimoglu.com
belgesi-1460
Albert Einstein, Charles Darwin, Wolfgang Amadeus Mozart ve Pablo Picasso gibi dünyayı etkilemiş dahilerin beyinlerinin…
Çeşitli kişilik testleri belli gruptan insanlar arasındaki benzerlikleri vurgular. Yine de, diğerleriyle olan tüm benzerliklerine…
Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…
Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…