Yuk hucresinin kuvvet altindaki deformasyonu mekanik, optik, akustik, pnomatik ve elektriksel olarak olculebilir.

 

            Ilk imal edilen yuk hucreleri gerilmenin boyda yarattigi uzamayi, orijinal boyu ile karsilastirarak olcen mekanik dizaynli aletlerdi. Ornegin hala kullanilan uzunluk olcum metresi gerilmeyi olcmede kullanilabilmektedir. Ancak bu tip aletlerin hassasiyetleri kaba ve kullanimi zordur.

            Optik tabanli olcum cihazlari cok dogru ve hassas olcum yaparlar. Fakat cok sik arizalanmalari ve devamli bakim zorunlugu endustride kullanimi populer kilmamaktadir. Bir optik isin kaynaginda uretilen isigin cisimdeki gerilmenin yarattigi uzamaya bagli olarak degistirdigi aynaya carpan isigin acisal yansimaya gore yogunluk degisiminin algilanmasiyla olculur.Optik cihazlarin ideal olarak kullanim yeri laboratuvarlardir.

Materyal gerilmesinin parametre olarak en uygun olarak olculebildigi metod ise uygulanan yuke karsi elektriksel direnc ureterek iletkenin boyundaki mikroskopik degisimin olculmesidir.


Bu tip celler su an en yaygin kullanim alanina sahiptir.Burada daha cok bu tip yuk hucresi (Strain Gauge) ‘nden bahsedilecektir.

 

            Kapasitif ve Induktif tip yuk hucreleri imal edilip kullanimaktaysa da, vibrasyona karsi zayif kalmalari ve buradan kaynaklanan hatalarin azaltilmasi icin kompleks montaj elemanlarin kullanilmasi ve sik arizalar bu tip cihazlarin kullanimini engellemektedir.

Ilk metalik tel tip yuk hucreleri 1938 de imal edilmistir. Bu tip olcum hucreleri 0.025 mm capindaki iletken telleri bir izgara gibi sararak Epoxy recine kapli ince bir film tabakasi altinda gerilime maruz kalacak yuzeye yapistirilmaktaydi.



Bu yuzeye bir kuvvet uygulandiginda, yuzeydeki uzunluk degisimi, hucrenin boyunu uzaltip capini kucultmekte gerilme kuvvetine bagli olarak seritli izgara’nin direncini lineer olarak degistirmektedir. Bu izgara tipli yuk hucresi ve alttaki yuzeye "metalik baglama yapiskani" birlikte hareket etmekte, bu yapiskan ayni zamanda metal yuzeyi ile yuk hucresi arasinda yalitkan olarak kullanilmaktadir.



Bir yuk hucresinin  gerilim etkisiyle urettigi elektriksel sinyalin stabil olmasi      ve cevresel sartlarin (mesela sicaklik) olcmede yarattigi sapmalarin etkisinin hesaba katilmasi gerekir .Yuk hucrelerinin cogu sicakliga duyarli oldugundan iletkenlik parametresi degismekte ve zaman gectikce bu etki daha fazla artmaktadir.

Kisa sureli testlerde bu etki problem yaratmazken,  endustriyel uygulamalar gibi uzun sureye yayilan olcumlerde karakteristikteki bu degisim dikkate alinmaktadir.



Her yuk hucresinin ic direnci Geyc Faktoru ( GF ) denilen,  direnc, sicaklik katsayisi, isil katsayi ve stabiliteyle beraber anilan bir katsayiya sahiptir.

Yuk hucresini olusturan iletken teller Bakir-Nikel, Nikel-Krom, Platinyum-Nikel  ve Nikel-Demir gibi metal alasimlardan imal edilmektedir.


belgesi-1366

Belgeci

Share
Published by
Belgeci

Recent Posts

Baharatlarda Uçucu Olmayan Eter Ekstraktı Tayini

Baharatlarda Uçucu Olmayan Eter Ekstraktı Tayini   01. Yöntemin Prensibi   Yöntem örneğin dietil ile…

8 saat ago

Gıdalarda Kirlilik Tayini

  01. Sütte Kirlilik Tayini    01.01. Yöntemin Prensibi   Süte dışarıdan bulaşmış olabilecek kirliliklerin…

20 saat ago

Önsöz

İnsan atalarıyla niye övünür? İnsanlık evrimine katkıları nedeniyle olmalı, değil mi? Gariptir ama bizim Türk-İslamcılarımız…

1 gün ago

Başarıyı Engelleyen Tepkiler

İyi şeyleri engelleyen sözler esasında saymakla bitmez. Bu sözlerden bazıları bir virüs gibi bulaşıcıdır. Kırıcı…

2 gün ago

Servet-i Fünun Döneminin Önemli Sanatçıları

SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİNİN ÖNEMLİ SANATÇILARI TEVFİK FİKRET (1867-1915): Şairin, Batılı sanat anlayışını benimsemesindeki en önemli…

2 gün ago

Servet-i Fünun Edebiyatı ve Genel Özellikleri

  SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI (EDEBİYAT-I CEDİDE) (1896-1901) Servet-i Fünun veya Edebiyat-ı Cedide devri, Türk edebiyatında…

3 gün ago