Categories: Kişisel Gelişim

Teşekkürün Gücü

Bağlayıcı, yapıcı ve algılatıcı gücü olan basit sözcükler. Bugüne kadar     herhangi bir şekilde size teşekkür edildiyse ya da siz teşekkür ettiyseniz,     bu gücü bilirsiniz. Bunu söylemeniz bile fark yaratmaya yetebilir;     söylememeniz de negatif yönde bir fark yaratabilir.
    
     "Teşekkür ederim", kağıdınızı ya da kaleminizi alırken     "İyi günler dilerim" demekle birlikte gelen birşey değildir.     Çok güzel birşeyin olduğuna dair samimi bir işarettir. Yalnızca birşeyden     pozitif etkilendiğinizi kabul etmek anlamına gelmez; aynı zamanda, bu     pozitif duyguları, vericiye geri yansıtma fırsatıdır.
    
     Bu Süper Güçten Nasıl Yararlanabiliriz?
    
     Vaktinde davranın. Zamanlama,     birine teşekkür etmenin belki de en can alıcı ögesidir. Çok uzun süre     beklemek ya da tamamen unutmak, insanların hediyeyi alıp almadığınızı, iyi     bir iş yapıp yapmadıklarını ya da onları gerçekten umursayıp     umursamadığınızı merak etmelerine yol açabilir. Birine teşekkür etmek için     uygun zamanın ne olduğuna dair katı bir kural yoksa da "Ne kadar     erken olursa, o kadar iyi" anlayışı, her zaman yerinde bir taktiktir.
    
     Duruma uygun davranın. Bazen     yalnızca basit bir "Teşekkür ederim" yeterlidir. Çoğu zaman,     daha resmi bir kart (elle yazılmış), herhangi bir hediyeden daha     anlamlıdır. Elbette, bazı durumlarda teşekkürü fiziksel olarak ifade etmek     uygun olur. Ne var ki, aşırıya kaçılmamalıdır; çünkü, etkileyici olmaya     çalıştığınız ya da yağcılık ettiğiniz yönünde bir algı oluşur. Aynı zamanda     bu durum, bir dahaki sefere yönelik daha büyük beklentiler oluşmasına neden     olur ki bunu gerçekleştirmek zor olabilir ve teşekkürün amacı bu değildir.
    
     Duyarlı olun. Bazı insanlar,     kamuoyunun dikkatini çekmekten çok hoşlanırlar. Bir ödül töreni esnasında     yapılan duyuru ya da özel bir etkinlikte şerefe kaldırılan kadehler,     onların benliğini ve ruhunu besleyecek şey olabilir. Utangaç kalabalık için     kartla ya da fiziksel teşekkür daha uygundur. Bir insanın hoşlandığı     biçimde teşekkür etmek, onu ne çok umursadığımızın bir işaretidir.
    
     Kişisel olun. İçine biraz     düşünce de katılmış bir teşekkür, çok daha güçlüdür. Kişinin sevdiği bir     hobisi üzerine bir kitap, favori mekanının bir fotoğrafı ya da tamamen onu     yansıtan herhangi birşey çok anlamlı olabilir.
    
     Samimi olun. Diğer bütün     ögeler, samimiyetimizin bir parçasıdır; ama yalnızca bir parçası. Kalpten     gelen bir teşekkür hemen hissedilir. Bazen çok açıktır; diğer zamanlarda,     içsel bir dürtüdür; ama alıcı, karşısındakinin dürüst olduğunu anlar. Böyle     zamanlarda, teşekkür gerçekten amacına ulaşır.
    
     Karşılık beklemeyin.     Teşekkürün bir insanın ruhuna işleyebilmesi için herhangi bir beklenti ya     da koşul gözetilmeksizin sunulması gerekir. Teşekkürlerine teşekkür     edilmediği için bazı insanların keyfi kaçar. Oysa bu kişiler, bir noktayı     gözden kaçırırlar: Teşekkür, yalnızca verilir.
    
     Ya Unutursam?
    
     Bütün bunları okuduktan sonra "Eyvah, teşekkür etmeyi unuttum"     diyebilirsiniz. Çözüm basit: "Gerçekten özür dilerim" diyerek     başlayın ve yukarıdaki birinci adıma dönün.
    
     Ustalaşın!
    
     Aşağıdaki alıştırmayı evde, işte ya da herhangi bir yerde yapabilirsiniz.
    
     Kime teşekkür etmelisiniz?
     • Size iyiliği dokunmuş birine.
     • Güvendiğiniz birne.
     • Sevdiğiniz birine.
     • Takdir edilme ihtiyacı duyan birine.
     • Başka herkese.
    
     Biri size teşekkür ettiğinde ne yapmalısınız?
    
     Kucak açın ve teşekkürü kabul edin.
    
     "Birşey değil," deyin.               

     

belgesi-1721

Belgeci

Share
Published by
Belgeci

Recent Posts

Boşaltım Sistemi

Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…

9 saat ago

Atatürk ve Spor

Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…

21 saat ago

Atatürk’ün Hayatı

 Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…

1 gün ago

Özdeşlik

Bir şeyin başka bir şey değil de zorunlu olarak kendisi olması; bir şeyin kendisiyle bir…

2 gün ago

Uyurken Beynimiz Neler Yapıyor ?

Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…

2 gün ago

Stresi Yönetmek

Stres bağışıklık sisteminin ve genel direncin zayıflamasına neden olur. Duygusal dengeyi dengeleyen faktör ise sizin…

3 gün ago