Categories: Beslenme

Su İçmeyi İhmal Etmeyin

SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN                                                                                             
 Yorgunluk
 Ciltte bozulma
 Kabızlık
 Baş ağrısı
 Adalelerde ağrılar

Bu şikâyetlerden bir ya da bir kaçı sizde var mı? Saydığımız rahatsızlıklar, aklınıza bile gelmeyecek çok basit bir nedenden kaynaklanıyor olabilir; “Yeterince su içmemek”

Vücudumuzun % 75’i sudan oluşuyor ve su bütün organlarımızın düzenli çalışmasında etkili. Zinde bir bedene sahip olabilmek için bedenimizi suya doyurmamız gerekiyor. Uzmanlar yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacının 1,5-2 litre olduğunu belirtiyorlar. Yaz aylarında bu miktar daha da artıyor.

BOL SU İÇMEK BİZE NE KAZANDIRIYOR

Suyun, bedende besinlerin taşınmasından, vücut ısısının ayarlanmasına; kan hacminin korunmasından, toksinlerin atılmasına kadar pek çok işlevi var. Yeteri kadar su içmek sağlığımız için elzem olduğu gibi, yapılan araştırmalar göstermiş ki, bol su alımı bazı hastalıklardan korunmamıza da yardımcı oluyor. Mesela soğuk algınlığı, kabızlık, idrar yolları enfeksiyonları, böbrek taşları oluşumu gibi hastalıklara yakalanma riski bol su içimiyle azalıyor. Aslında sadece bu hastalıklar değil, dolaşımın düzgün olması, hücrelere ve organlara yeterince enerji taşınması, toksinlerin atılması gibi nedenlerle pek çok hastalık engellenmiş oluyor. NCI ( Uluslararası Kanser Enstitüsü) yaptığı çalışmada günde 5 bardak veya daha fazla su içen kadınlarda kalın bağırsak kanseri gelişmesi, 2 bardaktan daha az su içen kadınlara göre % 45 daha düşük bulunmuş. Harvard Halk Sağlığı Yüksekokulunun araştırmasında çok sıvı ve özellikle su tüketenlerde safrakesesi kanser riskinin de azaldığı tespit edilmiştir. Bol su tüketimi idrar yolu ve mesane kanserini önlemede de etkili. Bol su, bedenin yağ depolamasını da azaltıyor.

ÇAY-KAHVE SUYUN YERİNİ TUTMUYOR
Pek çoğumuz gün boyu bol miktarda çay kahve tüketiriz. Belki onlar da sudan oluşuyorlar ama, kafein içerdikleri için, böbrekleri uyarırlar ve sonuçta içilen su kadar sıvı vücuttan atılarak hiçbir yarar sağlamaz. Belki hafif bitki çayları biraz daha faydalı, fakat yine onlar da saf suyun yerini tutmuyorlar.

SUSAMAYI BEKLEMEYİN

İnsanların çoğu su içmek için susamayı beklerler, yeteri kadar da su içmezler. Susuz kalan bir vücutta kanın akışkanlığı azalır, vücut güçsüz ve yorgun düşer, hatta kanın beyne akışı yavaşladığından zihin de bundan etkilenir, insanın dikkati azalır. 

KENDİNİZİ BOL SU İÇMEYE ALIŞTIRIN

Eğer bol su içmek gibi bir alışkanlığınız yoksa, yavaş yavaş buna kendinizi alıştırmalısınız. İlk zamanlarda sık tuvalete gitme ihtiyacı olabilir, ama bu sizi rahatsız etmemeli. Çünkü bir süre sonra vücudunuz alışır ve bu durum normale döner.
•        Günde en az 1,5-2 litre su içmeyi hedeflemelisiniz. Mümkün olursa bu miktardaki suyu bir sürahi veya şişeye doldurup, günün sonuna dek bitirmeyi deneyin.
•        Sabahları güne ılık veya sıcak su içerek başlayın. Bu, güne daha aktif başlamanıza yardım edecektir. En az 1 su bardağı suyunuza, limon ya da 1 kaşık elma sirkesi ilave ederseniz, suyunuz daha da faydalı hale gelecektir. 1 su bardağı su yetmiyorsa 2 bardak için. 
•        Klorlu sudan uzak durun. Mümkünse kaynak suyu için.
•        Çok soğuk, buz gibi  bir su vücudunuza zararlı olabilir. Oda sıcaklığındakini tercih edin.
•        Suyunuzu mümkünse cam şişelerde, sürahilerde bekletin. Sürahinizin içine koyacağınız bir parça çam çırası, hem suyun mikrobunu kırar, hem de suyunuzu içerken mis gibi bir orman havası hissetmenize neden olur.
•        Eğer hava sıcaksa ya da bedensel aktiviteniz fazlaysa içtiğiniz suyu daha da artırın.
Size tavsiyem en az bir kaç hafta düzenli olarak bol su içmeyi denemeniz. Susamayı beklemeden günde en az 2 litre su için. Enerjinizin arttığını, yorgunluklarınızın azaldığını, hafiflediğinizi hissedeceksiniz. Bir süre sonra cildinizin güzelleştiğini, pürüzlerin kaybolduğunu da göreceksiniz. Ve bunu deneyip bırakmayın sakın. Bir yaşam felsefesi haline getirin. Hayat kaynağı suyla, hayatınızı güzelleştirin.

 

belgesi-1943

Belgeci

Share
Published by
Belgeci

Recent Posts

BİOGAZ

İnsanoğlunun çok süratli bir şekilde artan ihtiyaçlarına cevap veren sosyal ve endüstriyel gelişmeler, beraberinde bazı…

10 saat ago

Boşaltım Sistemi

Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…

22 saat ago

Atatürk ve Spor

Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…

1 gün ago

Atatürk’ün Hayatı

 Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…

2 gün ago

Özdeşlik

Bir şeyin başka bir şey değil de zorunlu olarak kendisi olması; bir şeyin kendisiyle bir…

2 gün ago

Uyurken Beynimiz Neler Yapıyor ?

Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…

3 gün ago