Sosyal fobi kişinin sosyal ortamlarda belirgin sıkıntı duyması,buna bağlı o ortamlara girmek istememesi ve işlev kaybına uğraması ile karakterizedir. Sınıfta öğrenci söz almak istemez,tahtaya kalkınca veya söz alınca rezil olacağından yanlış yapacağından ve küçük düşeceğinden endişe eder.Aynı zamanda tahtaya kalkınca yüzü kızarır,kalbi hızla çarpmaya başlar,terleme olabilir.Hatta panik atağı benzeri bir durumda oluşabilir.Kişi bu kaygısını sınırlayamaz ve belirgin endişe duyar.Buna bağlı olarak özellikle toplu ortamlardaz uzak kalmaya çalışır.Arkadaş ve sosyal ilişkileri bozulabilir.Bu durumun saçma olduğunun kabul edilmesi ve gençler için en az altı aydır bu durumun bulunması şartı,klinik tanı koymak için gereklidir.
Sosyal fobiye genelde çekingen kişilik yapısı eşlik eder.Genelde sosyal fobi bulunan kişiler içe dönük yapıdadırlar.Kişide sosyal fobi olduğunda buna bağlı kaçınma davranışlarıda,tanımadık insanların olduğu yerler ve sosyal ortamlar için vardır.
Sosyal fobi tedavisi genelde ilaç tedavisi ile beraber davranış tedavisi ve psikoterapiyi içerir.Başka psikiyatrik rahatsızlıkların eşlik edip etmediği de araştırılmalıdır.
belgesi-912
Sağlıklı yaşamak ve birçok hastalığa yakalanmadan önüne geçebilmek için, anti aging vitaminlerin bir kısmını besinlerle,…
Aşağıdaki belirtilerden en az beşinin varlığı ile birlikte, erişkinliğin erken dönemlerinde başlayan , uysal, adeta…
Aşağıdakilerden en az 3'unun varlığı ile birlikte ,15 yasından beri suren başkalarının haklarını saymayıp, diğerlerinin…
Ana Cocuk Egitim Vakfi (ACEV) uzmanlari, 0-6 yas caginda egitime baslayan cocuklarin okulda ve hayatta…
Çocuklarda dahil olmak üzere yaşayan her canlıyı psikososyal stres etkenleri etkiler. Zaten stres etkeninin bir…
DOĞRU NEFESLE SAĞLIĞI YAKALAYIN Sağlıklı yaşamın ilk prensiplerinden birisi doğru nefes almaktır. Farkında olalım ya da…