Bu tür şifrelemede şifreleme ve şifre çözme için aynı anahtar kullanılır. Anahtarın saklı tutulmasından ötürü bu tür algoritmalara “gizli anahtar” algoritmaları da denilmekte. Bu algoritmaların avantajı basit ve kolay uygulanabilir oluşu. Aynı zamanda bunlar hızlı ve verimli. Ancak bu algoritmaların en zayıf tarafı şifreleme ve şifre çözme için aynı anahtarın kullanılıyor olması. Tek bir anahtarın güvenliği nasıl sağlanabilir? Diğer şahıslara bu anahtar güvenli olarak nasıl gönderilebilir? Kendi içinde tekrar eden bir durum, ilaveten diğer şahısların anahtarı gizli tutacağından nasıl emin olabilirsiniz? Dolayısıyla bu algoritmalar daha çok paylaşımın olmadığı durumlarda uygun. Bilgisayarınızdaki dosyaların veya sabit diskinizin şifrelenmesi gerektiğinde rahatlıkla kullanılabilir.
Literatürde bilinen bazı simetrik anahtar algoritmaları şunlar:
DES (Data Encryption Standard): IBM tarafından geliştirilen DES 1977 yılında Amerikan hükümeti tarafından resmi bir standart olarak kabul edildi. En meşhur kriptografi algoritmalarından olan DEŞ yayınlandığı günden itibaren sayısız saldırılara uğradı. Bu girişimlerden bir kısmı başarılı oldu. Şifreleme için DEŞ 56 bit anahtar kullanıyor. Kaynak kodu ücretsiz olarak temin edilebilir.
IDEA (International Data Encryption Algorithm): Bu yöntem DES’e kıyasla iki kat daha hızlı ve oldukça yüksek güvenlik sağlıyor. Şimdiye dek üretilen en hızlı ve en güvenilir algoritma olduğu düşünülüyor. 128 bit anahtar kullanıyor. Kaynak kodu ücretsiz olmasına rağmen ticari amaçlı kullanımlar için lisans gerekiyor.
RC5 (Rivest Cypher version 5): RSA grubu tarafından geliştirilmiş anahtar uzunluğu değişken bir yöntem. Anahtar uzunluğu 56, 64 veya 128 bit olabilir. Kaynak kodu ücretsiz olmasına rağmen ticari amaçlı kullanımlar için lisans gerekiyor.
Blowfish: Bruce Schneier tarafından yazılmış algoritma orta düzeyde hıza sahip. Güvenilirliği ise yüksek. Anahtar uzunluğu 32 ile 448 bit arasında değişiyor. Ücretsiz olarak kullanılabilir.
Kaynak: NetLIFE Eylül 2000 Sayısı
http://www.disbributed.net/
http://www.mikrohaber.com/
Türkiye Kriptografi Sayfaları: http://gsu.linux.org.tr/kripto-tr/
belgesi-700