Router router dedigimiz sey aslinda ozellesmis bir bilgisayardir. Tipki bir bilgisayarin sahip oldugu donanimlara sahiptir. Gerci hepsine sahip olmasa da bir cok donanimi bilgisayarinki ile hemen hemen aynidir. Router’in da CPU’su, Memory’si, System Bus’i ve cesitli giris cikis arayuzleri mevcuttur. Ama aslinda routerlar bazi, normal bilgisayarlarin yapamadigi ,temel fonksiyonlari yerine getirmek icin tasarlanmislardir. Buna en basit ornek iki network arasindaki en kisa en hizli yolu hesaplamalari ve paketleri yonlendirmeleridir.
Tipki bilgisayarlar gibi routerlarinda calismak icin bir isletim sistemine ihtiyaclari vardir. Ozellikle cisco routerlarin kullandiklari isletim sisteminin ismi “IOS”’tur. Acilimi “Internetwork Operating System” dir.Bu isletim sisteminin temel amaci routerin icinde bulunan configuration file(bir nevi ayar dosyaciklari diyebiliriz)’lari islemek , calistirmaktir. Bu configuration file’lar sistemin calismasi icin gerekli komutlari, ayarlari icerirler. Ve ogrenecegimiz gibi routerlar paketleri yonlendirebilmek icin cesitli Routing Protocoller kullanirlar(yonlendirme protokolleri). Ve bahsettigimiz bu configuration file’larda routerimizin hangi protokolu kullancagi ya da suanda kullanmak oldugu protokolu gorebilir, degistirebiliriz.
Bu modul genel olarak bu tip configuration file lari nasil olusturacagimiz hakkinda bizlere bilgi verecektir. Bu dosyalari guncellerken ne tip komutlar kullanacagimizi vs. Bu komutlari cok iyi bilmemiz gerekir cunku configuration file icinde bulunan ayarlar routerimizin network icindeki performansini birebir etkileyecek durumdadir. Bu configuration file sizlere simdilik biraz kafa karistirici gelebilir ama eminim modulun son belgelerine dogru kafanizdaki bu karisiklik ogrenmeye basladikca giderilecektir.
Router temel donanimlari (bilesenleri) yukaridaki figurde de gorebileceginiz gibi:
RAM(Random Access Memory), NVRAM(non-volatile random acces memory), Flash Memory, ROM ( Read only memory) ve arayuzler(interfaces)dir.
Simdi teker teker bu bilesenlerin ne ise yaradiklarina bir goz atalim
RAM :
Routing Table dedigimiz yonlendirme tablolarini barindirir.
ARP(address resolation protocol) cache ini barindirir.
Fast-Switching cache ini barindirir.
Packer Buffering in verilerini barindirir.
Packet-Hold siralarini barindirir.
Router ilk acildiginda configuration file in yuklenebilmesi icin gecici bir alan tahsil eder.
Ve herseyden onemlisi routerin elektrigi kesildigi zaman yani kapatildigi zaman icinde kayitli olan tum veriler silinir.
NVRAM :
Baslangicta calisan startup configuration file i icinde barindirir.
Ve elektrik kesildiginde icindeki verileri kaybetmez. Cunku adi ustundedir NON VOLATILE yani gecici olmayan.
Flash memory :
Kisaca FLASH da diyebiliriz.
IOS isletim sisteminin image ini tutar yani bir nevi kopyasi.
Icindeki yazilimin routerin icindeki chiplerin yerlerini degistirip sokup cikarmamiza gerek kalmadan guncellenmesine olanak tanir.
Elektrik kesildiginde icindeki veriyi kaybetmez.
Birden fazla IOS versionunu icinde barindirabilir.
Bir cesit EEPROM’dur. Yani elektriksel olarak silinebilip yeniden programlanabilen chip.
ROM :
Router ilk acildiginda acaba hersey yolunda gidiyor mu butun bilesenler saglam mi ? Diye bir test yapar bu testin ismi power-on self test. POST kisacasi. ROM icinde bu test icin gerekli olan komutlari icerir.
Ilerde daha yakindan taniyacagimiz “bootstrap” programini ve temel isletim sistemini barindirir.
Yazilim guncellemeleri yapmak zordur cunku anakarttaki bir takip chipleri sokup cikarmak Ya da yerlerini degistirmek gerekir.
Interfaces (arayuzler):
Paket girisi ve cikisini saglamak icin router’i network e baglar.
Bu interface ler anakartla butunlesik olabilecegi gibi tipki laptoplarda kullandigimiz PCMCIA kartlar gibi disaridak takilabilen moduller halinde de olabilir.
Bu belgede routerin temel ozelliklerinden bahsettik.. Bir sonraki belge de ise router’in WAN larda ve Lan lardaki rolunden bahsedeceyiz.
Albert Einstein, Charles Darwin, Wolfgang Amadeus Mozart ve Pablo Picasso gibi dünyayı etkilemiş dahilerin beyinlerinin…
Çeşitli kişilik testleri belli gruptan insanlar arasındaki benzerlikleri vurgular. Yine de, diğerleriyle olan tüm benzerliklerine…
Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…
Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…