Ponzi şeması, adını Charles Ponzi ‘ den almıştır. Kısacası bu tekniği 1910 yılında uygulayan ilk kişinin isminden gelmektedir. Aslında türklere Ponzi ‘nin ne olduğunu anlatmak çok zor değildir. Türkiye’de yıllar önce bir TİTAN saadet zinciri kurulmuştu. Ve devlet tarafından el konulup kapatılmıştı. Neydi bu adamların gelir modeli ? Sisteme 10bin euro civarından bir para veriyorsunuz ve sonra her ay size 3000-5000 euro gibi bir para ödeniyordu. yatırdığınız paraya faiz veriyorlardı yani.
Ancak bu faiz herhangi bir yerden gelmiyordu. para işletilmiyordu. Para borsada veya forexte işletilmiyordu. Sistemdeki insanların aylık aldığı faizler, sisteme yeni katılan insanların ödedikleri giriş parasından gelmekteydi. Yani bir gün sisteme yeni üye girişi duraksadığı zaman sistem çökecek. Ve olan son giren kişilere olacak 🙂 Ki bu sistemlerde hep en büyük kaymağı ilk girenler yemektedirler. Para bir şekilde işletilse bu tamamen yasal olacak. Çünkü bir değer artışından ötürü bir geliriniz olmuş oluyor.
Yani siz paranızı altına bastığınızda 2 ay sonra sattığınızda 100TL kazandığınızda, devlet baba size kızmaz. Çünkü o 100TL nin nerden geldiği bellidir. “Değer Artışından ötürü Kazanç” olarak nitelendirilir. Şahıslar için 20.000TL’den aşağı olursa eğer herhangi bir vergiye tabii değildir. Ancak daha üst rakamlara ulaştığınızda devlet %20 stopaj kesmektedir. Yine de yasaldır sonuçta. Ancak Ponzi yöntemi uygulandığında gelen gelir, herhangi bir değer artışı değil, başkasının parasını alıp haberi olmadan bir başkalarına pay edilmiş olur. Ve bu da tamamen yasa dışıdır.
Internet üzerinde şuan kendilerini HYIP sitesi diye tanıtıp ancak arka planda Ponzi uygulayan firmalar mevcuttur. Ve bunlar tespit edildikçe hükümetler tarafından kapatılmaktadır.
Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…
Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…
Stres bağışıklık sisteminin ve genel direncin zayıflamasına neden olur. Duygusal dengeyi dengeleyen faktör ise sizin…
If anyone is familiar with SPF (Sender Policy Framework) http://spf.pobox.com/ you'll know that it is…