Categories: Bilgisayar

PC’den TV’ye Görüntü Aktarmak

S-Video standartina uygun baglanti, bilgisayarin PS/2 Mouse girisine çok benzer bir görüntüde. RCA standartina uygun fisler kullanan Composite Video baglantisini ise çok çesitli cihazin üzerinde görme sansiniz var. S-Video baglantisindaki 4 pinin 2 tanesi toprak baglantisi, diger 2 tanesi ise renk ve isik bilgisini tasiyor. Composite Video’da ise isminden de (Composite = Birlesik) anlayacaginiz gibi renk ve isik bilgileri birlestirilmis, dolayisi ile bir pin görüntü bilgisini tasiyor, diger pin ise toprak oluyor. Görüntü kalitesi bakimindan S-Video daha üstün.

 

Simdi, olayin asil sorun yaratan kismi olan TV’ye bir bakalim. Aslinda ülkemizde bu baglanti sorunlarinin yasanmasina hiç şaşmamak gerek, çünkü bizim TV’lerimizde, teknolojik eksikler var. Her ne kadar reklamlarda uzaylilar tarafindan kapisildiklari gibi fazlasi ile iddiali görüntüler sergilense de, son bir kaç yila kadar ülkemizde üretilen TV’lerin üzerine konulan tek giris, anten girisiydi. Iste sorunu yaratan da bu, çünkü ben dahil çogumuzun evindeki TV’lerde anten girisinden baska bir giris yok! TV üreticileri, pek gereksiz bulduklari video, scart gibi girisleri, ancak Cine5’in ülkemizde baslamasi ve yayginlasmasi ile ürettikleri TV’lere koymaya basladilar. Fazla dagilmadan konumuza dönelim.

 

Arkadaslar, ekran kartindan ya da baska bir cihazdan aldiginiz görüntü sinyali eger Video, Composite Video ya da S-Video diye etiketlenmisse, bunu TV’nin anten girisine baglayarak görüntü alamazsiniz! Anten girisine baglayarak görüntü alabileceginiz sinyalin ismi RF sinyalidir ve direkt olarak bu standartta görüntü çikis veren cihazlar çok azdir, böyle bir ekran karti ise yoktur. Eskiden Commodore 64 gibi bilgisayarlarin üzerindeki, direkt TV’nin anten girisine bagladigimiz baglanti RF türündedir örnegin, Commodore 64’ün ilgili çikisinda da açikça RF ifadesi bulunur. Iste en çok yasanan sorun, ekran kartinin Composite Video çikisindan alinan sinyali TV’nin anten girisine baglayarak görüntü almaya çalismak yanilgisi. Belirttigim gibi, elindeki TV biraz eskice olan arkadaslarin böyle bir yanilgiya düsmeleri de çok normal, çünkü baska seçenekleri yok. Peki elimizdeki TV sadece anten girisine sahipse, ekran kartimizdan gelen video sinyalini nasil TV’de görüntüleriz? Bu is için, S-Video ya da Composite Video sinyalini RF sinyaline dönüstüren, piyasada RF Modülatörü ismi ile satilan yerli üretim cihazlar var. Ama ben size bu ise bulasmamanizi öneririm. Çünkü zaten ekran kartindan çikan görüntü sinyali çok matah bir kalitede degil. Bir de bu sinyali olabilecek en ucuz sekilde üretilmis, kalitesi tartismali bir RF modülatörü ile çevirip, TV’nin anten girisine verirseniz, çok düsük kalitede bir görüntü elde edeceksiniz.

Bence ugrasmaya ve para harcamaya kesinlikle degmez, TV’ye çikis almadan çalismaya devam etmeniz çok daha mantiklica. Eger çok eski olmayan Avrupa üretimi bir TV’ye sahipseniz, ya da gelismis bir yerli TV’niz varsa, TV’nizin arka ya da ön panelinde görüntü ve ses girisleri bulunacaktir. Çogu TV’de ekran kartindan aldiginiz Composite Video sinyalini, iki ucunda RCA fisleri olan bir kablo ile direkt olarak baglayabileceginiz Video In etiketli bir giris vardir. Ekran kartindan video sinyalini getirir, buraya baglar, TV’de de video kanalini seçerseniz, görüntüyü alirsiniz. Daha sansli TV’lerde S-Video formatinda da giris bulunur. Bu girisi de ayni video girisi gibi kullanirsiniz. Üstelik, eger ekran kartindan S-Video standartinda sinyal alip da TV’nin S-Video girisine baglayabilirseniz, biraz daha kaliteli görüntü de elde edersiniz. Ne yazik ki S-Video baglantisi yerli TV’lerin çogunda yok ve saticilar da böyle bir baglantidan haberdar degil. Büyük ekranli, gelismis bir TV satin alacaksaniz S-Video girisli olmasina bence dikkat edin, çünkü bu baglanti DVD player, oyun konsolu gibi cihazlardan kaliteli görüntü almak için de hayli kullanisli. Ara kablo konusuna gelince, normalde PC ile TV arasindaki kabloyu fazla uzatmamakta fayda var, uygulamada kötü kablolar 9-10 metreden sonra ciddi sinyal kaybi yaratiyor. Ama piyasada bulunan kaliteli fislerden ve kaliteli kablolardan kullanarak, lehimleri de düzgün yapmaya dikkat ederek, görüntü sinyalini oldukça koruyarak tasiyan baglanti kablolari yapabilir ya da yaptirabilirsiniz.

"Benim ekran kartimin çikisi S-Video ama TV’de Composite Video giris var" ya da "Kartim Composite çikis veriyor, TV’de S-Video giris var" gibi bir sorunuz varsa, hiç caninizi sikmayin. Asagida gördükleriniz gibi ufak ara dönüstürücüler ile iki formati birbirine çevirebilirsiniz. Kimi zaman bu dönüstürücü kablolar ekran kartlariyla birlikte de gelmekteler. TV üzerinde Video ve S-Video girislerinden baska, SCART girisi de olabilir, hatta güncel TV’lerde en az 1 SCART girisi mutlaka var. TV’nizde sadece anten ve SCART girisi varsa hiç sorun yok. Elektronik malzemesi satan dükkanlarda ufak adaptör parçalar satiliyor. Bu parçalarin bir yüzü SCART formatinda ve TV’ye takiliyor.

Diger yüzünde ise Composite Video ve S-Video girisleri var. Siz ekran kartindan aldiginiz görüntüyü kablonuz ile bu adaptörün uygun baglantisina takiyorsunuz, adaptörü de TV’nin SCART girisine taktiginizda baglanti yapilmis oluyor. Stereo ses girisi olan TV’lerde, dilerseniz PC’nin ses kartindan aldiginiz ses sinyalini de özel bir ara kablo ile sag ve sol kanallari birbirinden ayirarak TV’ye girebilir ve sesin TV hoparlörlerinden gelmesini saglayabilirsiniz. Bir de, ekran kartinda video çikisi olmadigi halde, TV’ye görüntü vermek isteyen arkadaslarin durumu var. Bu amaçla kullanilmak için çesitli VGA – TV çeviriciler var piyasada. Bu çevirici cihazlar PC’den aldiklari VGA görüntü sinyalini Composite Video, S-Video ya da bazen RF sinyali haline getirip size sunuyorlar. Farkli cihazlari denemis kullanicilarin deneyimleri çesitli, ama benim kendi deneyimim, bu cihazlara harcanan paraya yazik olacagi yönünde. Söz konusu dönüstürücü cihazlar ucuz cihazlar degil, ve görüntü kaliteleri oldukça düsük. Belki VideoCD gibi bir seyleri TV’de izlemek için yeterli olabilirler, ama baska bir amaçla ise yarayabileceklerini söylemek zor.

 

Ben bu cihazlara hiç bulasmayin derim 🙂

Belgeci

Recent Posts

Kişilik Tipleri

Çeşitli kişilik testleri belli gruptan insanlar  arasındaki benzerlikleri vurgular. Yine de, diğerleriyle olan tüm benzerliklerine…

17 dakika ago

BİOGAZ

İnsanoğlunun çok süratli bir şekilde artan ihtiyaçlarına cevap veren sosyal ve endüstriyel gelişmeler, beraberinde bazı…

12 saat ago

Boşaltım Sistemi

Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…

1 gün ago

Atatürk ve Spor

Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…

2 gün ago

Atatürk’ün Hayatı

 Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…

2 gün ago

Özdeşlik

Bir şeyin başka bir şey değil de zorunlu olarak kendisi olması; bir şeyin kendisiyle bir…

3 gün ago