Tıp kavramında sıkça kullanılmakta olan anestezi, genellikle ameliyat terimleri arasında yer alır. Vücudumuzdaki bazı kısımlar yada bütünü ile ağrıya karşı duyarsız yani hissetmeyecek hale getirilmesi işlemine denilebilir.
Anestezi Uzmanlık Gerektirir
Anesteziyi geçmiş deneyimleri ile bu işlemi yapmaya alışmış uzman hekimlerce uygulanması gerekir. Kısaca özetlersek anestezi bir bilim dalıdır ve anesteziyoloji ismi ile anılmaktadır. Anestezi türleri arasında lokal ve genel anestezi vardır. Türkçe olarak yazarsak bilincin açık olması yada kapalı olması olarak sınıflandırılabilir. Cerrah müdahale aşamasında duruma göre ve eğer hastanın tercih etmesinde sakınca görmezse, karşılıklı görüşerek anestezi türünü kararlaştırma yoluna gidebilirler. İkisinin ortak noktası ise acı hissetmenizin önüne geçmesidir. Anestezik terimi ise bu operasyonlar aşamasında kullanılan maddelerin genel adıdır.
Lokal Anestezi Nasıl Yapılır?
Vücudunuzdaki ilgili bölümün ağrı ve acıya karşı işlevsiz hale getirilmesini sağlayan anestezi türü olup, hisler geçici olarak uyuşturulur. Bilinç kabı söz konusu olmayıp, hasta kendindedir ve bazı tepkiler verebilir. Hasta uyanıktır ve sadece uygulama alanında yapılan işlemleri hissetmez.
Cerrahlar tarafından verilen ortak kararda hasta için risk durumunun bulunmadığı faktörler olduğu zamanlarda kullanılmaktadır. Hayati tehlikesi olmayan hastalar için de diyebiliriz. Anestezi işleminden sonra uyuşturulan bölge bir süre sonra eski haline gelir ve bazı yan etkiler görülmektedir. Anestezide kullanılan maddelerin etkisi az olup, kısa sürede tekrar o bölgedeki hisleri geri kazanır. Ağrıların kısa sürede geri gelmesi ve mide bulantısı, yüksek ateş, baş ağrısı gibi belirtilerinde olabileceği gibi doktorunuz bu tip durumlar için size ilaç yazabilir.
Genel Anestezi Nedir?
Narkoz olarak halk arasında isimlendirilen anestezi türüdür. Hastanın bilinci kapalı olup, kalıcı bir özellik teşkil etmemektedir. Narkoz ise bilinci tam olarak kapatmaz ve duyumsamanın olmadığı durumlarda seçilebilme ve hasta üzerinde kullanabilme özelliğini içerir. Bu sebepten ötürü narkoz ve genel anestezi aynı işlevi işaret etmemektedir. Genel anestezi denilince hastanın bilincinin tamamen kapalı olması anlamına gelecektir.
Genel Anestezideki Yan Etkiler Nelerdir?
Lokal anestezideki yan etkileri yazmıştık ve genel anestezide de bazı etkileri hissetmeniz mümkün. Cerrah tarafından kullanılan kimyasal, operasyon süresi, uygulamanın ne türde olduğu ve kişinin vücut özelliklerine bağlı olarak herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir.
Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…
Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…
Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…
Stres bağışıklık sisteminin ve genel direncin zayıflamasına neden olur. Duygusal dengeyi dengeleyen faktör ise sizin…