Den Bosch bölgesinde yer alan araştırma firması PlantLAB’daki biyomühendisler, gelecektede çiftçilik yapabilmek için güneş ışığı yerine güçlü. LED ışınlarını kullandı. Bu laboratuar, 140 bin nufüsü karşılayabiliyormuş! İleri teknolojiyle yetiştirilen bu bitkilerden 1 kilo domates için sadece 1 litre su harcanıyor. Sıradan bir çiftlikte bunun için 60 litre su gerekiyor…
Kurumdan, Gertjan Meeuws “”Dünyanın yaşanabilir bir yer olmasını sürdürmek için biz de değişmek zorundayız. En az giderle en çok nasıl verim alınabilir, bunun çabasındayız. Doğal olan iyidir, ancak çok fazla doğal olan sonunda öldürücüdür” dedi.
Artık, dünyayı biz mi mahvettikte bitkileri de değiştiriyoruz, yoksa bizim yaratacağımız bu suni yiyecekler mi genlerimizi değiştirecek siz karar verin.
Bu laboratuarda en çok, yeşil biber, patlıcan, domates, çilek, muz ve fesleğen yetişiyor.
Gece ve gündüz saatlerini taklit edebilmek için ışıklar gerçek zamanlı olarak kapatılıp açılıyor.
Su, ihtiyaç durumuna göre bitkilere damla damla veriliyor. Bitkiler 14 ayrı katmanda yetiştiriliyor.
Laboratuarda, patates gibi yer kaplayacak ürünlere yer verilmemiş. PlantLab’deki bilim adamları, yaptıkları çalışmaların gelecekte dünyada baş gösterebilecek gıda krizlerine çözüm olduğuna inanıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada yaklaşık 3 milyar insan ya aç ya da eksik besleniyor.
Eksik beslendikleri doğru olsada, ben olsam o suni sebzelerden yemem. Bugün bile her yerde sürekli GDO, hormonlu sebzeler başlıkları altında birsürü yeni şeyler duymaktayız. Onların gündemleri bitmemişken, birde LED li sebzeler başımıza çıktı. Az kaldı bunlarada lakap takarlar. İlk önce Gdo ları kötülediler, sonra ne olabilir ki diye bakanlar konuştular, bende tüketiyorum dediler. Ama bu LED daha çok yeni, GDO’nun bile ilerde yaratabileceği kaoslar bilinmezken, güneşten uzak yetişecek bitkileri tüketmek ne kadar akıllıca bilemiyorum. Gıdacı olarak mecbur kalmadıkça tüketmemde, tavsiye de etmem 🙂
kn:ortakalan
Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…
Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…
Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…
Stres bağışıklık sisteminin ve genel direncin zayıflamasına neden olur. Duygusal dengeyi dengeleyen faktör ise sizin…
View Comments
Harika bir proje, çöllere bunlardan kurulsa, o ledleri de güneş enerjisiyle çalıştırsalar 10 numara proje olur, hem suya da çok ihtiyaç yok arada bir tankerle su gönderilir olay hallolur gibi geliyor.
Ancak şu söz biraz düşündürücü "Doğal olan iyidir, ancak çok fazla doğal olan sonunda öldürücüdür." bunu söyleyenle pek hem fikir olamadım :)