KOCAELİ KANDIRA
Kocaeli’ne ( İzmit ) 45 km uzaklıkta bulunan KANDIRA Karadeniz sahilinde şirin bir Turizm bölgesidir.Sakarya’ya bağlı Kaynarca ilçesi ile İstanbul Şileye bağlı Ağva beldesinin sınır komşusu olan KANDIRA mavinin ve yeşilin iç içe olduğu benzersiz güzellikte bir yer. Kandıra, temiz sahilleri nedeniyle yaz aylarında turizm faaliyetlerinin yoğunlaştığı bir ilçedir. Yaz aylarında oldukça hareketli olan ilçe Kocaeli Üniversitesi Kandıra meslek yüksek okulunun açılması ile kış ayların dada bir hayli hareket kazanmıştır.Bizanslılar zamanında ilçeye santral anlamına gelen "Kentri" adı verilmiştir. İlçeye bu ismin verilmesinin sebebi, ilçenin Üsküdar ile Tarsus arasında gece yapılan bir haberleşme sisteminin bir santrali niteliği taşımasıdır.Kerpe Bitinya Krallığının ardından Roma Bizans ve Ceneviz gemilerinin uğrağı haline gelmiştir. Osmanlı döneminde İstanbul’un ihtiyaçlarından odun kömürü, tomruk ve tahtanın bir kısmıda Kerpe’den ulaştırılmıştır. Kandıra Orhan Bey zamanında 1308-1317 tarihleri arasında Kocaeli fatihi adıyla anılan Akçakoca Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.1868 yılından önce Kandıra, Üsküdar kazasına bağlı bir nahiyeydi. Kaza olunca Bağımsız İzmit Sancağına bağlandı.Milli mücadele içinde de aktif rol alan Kandıra Kurtuluş Savaşı sırasında da işgallere maruz kalmıştır. 1918’de İngilizlerin, 1920’li yıllarda Yunanlıların işgallerini yaşayan ilçe, bir dizi Rum, Ermeni, Abaza, Çerkez çetelerinin saldırılarına maruz kaldı. Bu dönemde Kuva-i Milliye ve Atatürk’e gerekli desteği veren Kandıra, Milli Mücadele yıllarında da üzerine düşen onurlu görevi en iyi şekilde yerine getirmiştir. Bölgenin en yüksek tepesi Babadağı (400 m.) halk arasında Baba tepesi olarak adlandırılan dağdır. İlçenin en önemli akarsuları Sarısu, Seyrek ve Kumcağız dereleridir. İlçede Pınarlı köyünde tabii göl, Karaağaç ve Kaynarca ilçesinin Arifağa köyleri arasında Kamış gölü, Ütük’te bir gölet, ayrıca Ahmethacılar ile Kaymas Erikli köyleri arasında Toramanlar göleti vardır. Yılda ortalama 900-1000 mm. civarında yağış alan ilçede tabii bitki örtüsünü gür ormanlar oluşturur. Ayrıca Babadağ Tepesinde Kocaeli fatihi Akçakoca’nın anıtmezarı bulunmaktadır. Yöreye özgü Kandıra bezi dokuma tezgahlarında dokunur ve peçete, köşe yastığı, masa örtüsü v.b. işler eski Türk motifleri ile işlenerek beğeniye sunulmaktadır. Hindi ve yoğurdu ile haklı bir üne kavuşan Kandıra meşhur süsleme taşlarıyla da ayrıca çok iyi tanınmaktadır.
KANDIRA YOGURDU
Kandıra yoğurdu ve peyniri. Manda sütü ile yapılan yoğurt, katı kıvamı ve ferahlık veren tadı ile hak ettiği üne sahiptir. Ancak manda üretiminin gerilemesi, sebeplerinin araştırması ve sayısal olarak arttırılması için proje çalışmaları sürmektedir. Karaağaç, kurtyeri ve araman köylerinde süt ve süt ürünlerini değerlendiren mandıralılar bulunmaktadır. Peynirimiz de ise daha çok çeşit vardır. Manda, inek, keçi ve koyun sütünden ya da karışık olarak yapılan yöremize has peynirimizi de yine semt pazarımızdan bulabilir ve alışverişinizi yaparken sıcak ve cana yakın insanlarımızla da samimi bir sohbete girdiğinizin farkına bile varamazsınız.
Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…
Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…
Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…