Kilo Verememenin 6 Nedeni
Amerikan Diyet Birligi’nin bu konuda yaptigi arastirmanin sonuclari…
Beslenmenize dikkat etmenize, unlu, tatli, hamurisi, kizartma gibi sevdiginiz pek cok yiyecegi hayatinizdan cikarmaniza ragmen kilo veremiyor musunuz? Hic uzulmeyin bu sorunu yasayan cok insan var. Iste Amerikan Diyet Birligi’nin bu konuda yaptigi arastirmanin sonuclari.
A.B.D.’de, Amerikan Diyet Birligi tarafindan, Gallup Arastirma Sirketi’ne yaptirilan bir arastirmanin sonucu oldukca ilginc. Kadinlarin yuzde 99’u saglikli bir sekilde beslendiklerine inaniyorlar. Oysa verdikleri yanitlar; kendileri icin gereken saglikli beslenme standartlarini, sadece yuzde 1 oraninda saglayabildiklerini ortaya cikariyor. Buradaki en buyuk sorun, bolca lifli gida ve doymamis yag yerine, agirlikli olarak, az ama doymus yag, sekerin ve rafine besinlerin tuketilmesi. Oysa besinlerin niceligi kadar niteligi de onemli. Siz kalori hesabi yapip, yediginiz her lokmayi sayarken cok farkli nedenler kilo vermenizi engelliyor olabilir. Iste kilo vermenizi engelleyen hatta kilo almaniza yol acan 7 neden ve bunlarla bas etmek icin en etkili cozum onerileri.
1)KAHVALTIYI ATLAMAK
A.B.D. Colorado Universitesi’nde, 3 bin gonullu uzerinde, kahvalti uzerine bir arastirma yapilmis. Bu kisilerden 1 yil boyunca duzenli kahvalti etmeleri istenmis ve yil sonunda ortalama 6 kilo verdikleri gozlenmis. Ozellikle, kepekli ekmek, musli gibi lifli besinlerle kahvalti eden kadinlar cok daha rahat kilo veriyor ve bu kiloyu korumakta da cok zorlanmiyor. Ayrica kahvaltiyi atlamak dalginliga ve konsantrasyon eksIkligine de neden olabiliyor.
2)TADINA BAKMAK
Dayanamadiniz ve incecik bir dilim pasta yediniz. Ardindan aksam yemegi icin gittiginiz restoranda, salata ismarlamaniza ragmen, arkadasinizin patates kizartmalarindan bir iki tane aldiniz, bir de diger arkadasinizin spagettisinin tadina baktiniz. Ancak beslenme uzmanlari, kilo almanin altinda yatan en onemli nedenlerden birinin, diyet plani uygularken, "tadina bakmak", "kucucuk bir lokma almak" gibi bahanelerle gunluk kalori aliminin uzerine cikmayi gosteriyorlar.
3) SEKER BAGIMLILIGI
Seker ve cikolata kadinlarin en cok sevdigi yiyeceklerin basinda geliyor. Ama burada suclular cay ve kahvelerimize attigimiz kesme sekerlerle, atistirdigimiz sekerleme ve cikolatalar degil. Uzmanlara gore tukettigimiz sekerin ucte birini gizli bir sekilde aliyoruz. Meyveli yogurtlar, meyve sulari, bazi alkolsuz icecekler nedeniyle farkinda olmadan daha fazla seker tuketebiliyoruz.
4)YETERLI GIDA ALMAMAK
Cogu kisinin, bol bol lif, vitamin ve mineral iceren "tam" yani islenmemis gidalardan yeteri kadar tuketmedigi bilinen bir gercek. Ne yazik ki, islenmis, rafine edilmis ve pek cok katki maddesi katilarak hazirlanmis gidalarin hayatimizdaki yeri cok daha fazla. Arastirmalar beyaz unla yapilan her turlu hamur isinin beslenmemizde en buyuk yeri tuttugunu gosteriyor.
5)COK FAZLA YAG TUKETMEK
Gunluk yag ihtiyacimiz yaklasIk 67 gram. Yag tuketimini kisitlamak denince, aklimiza sadece yemege konulan ya da kahvaltida kullanilan yaglardan vazgecmek geliyor. Oysa tereyag ve margarini keserken, salata soslarinda, peynirde ya da sutte var olan yagi goz ardi ediyor, tuketmeye devam ediyoruz. Ayrica fazla yag tuketenlerin, balik, yagsiz sut, C vitamini, A vitamini ve folik asit acisindan zengin ve kilo vermeye yardimci yiyecekleri daha az tukettikleri de gozlenmis.
6) KALSIYUMU ONEMSEMEMEK
Hemen hemen herkes kalsiyumun saglikli kemiklere sahip olmak ve osteoporozu engellemek icin gerektigini biliyor. Ancak kalsiyumun kilo vermede de etkili oldugu pek fazla bilinmiyor. Arastirmalar, kalsiyum acisindan zengin olan yiyeceklerle beslenenlerin vucut kitle endekslerinin daha dusuk oldugunu gosteriyor. Bunun nedeni kalsiyumun kalsitrol eksIkligini onlemesi. Kalsitrol, vucudumuz tarafindan salgilanan ve yaglarin depolanmasini onleyen bir hormon.
Kaynak: Anonim
belgesi-1491
Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…
Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…
Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…
Stres bağışıklık sisteminin ve genel direncin zayıflamasına neden olur. Duygusal dengeyi dengeleyen faktör ise sizin…