Kendinizi Tanıtmanın Farklı Yolları



CV, Özgeçmiş, Biodata…



Erkan Erdemir (Araştırma Görevlisi)


İş başvuruları için özgeçmiş hazırlanırken CV kısaltması, genellikle özgeçmiş sözcüğünün kısaltılmışı anlamında kullanılmaktadır. Aslında bu, uygulamadaki yaygınlıktan dolayı pek de yanlış olmayan bir kullanım sayılabilir.


Ancak bugünlerde aynı konuda bir de biodata sözcüğünün kullanılmaya başlanması, bu kavramlar arasındaki farklılıklara biraz daha yakından bakmayı gerekli kılmaktadır. Özellikle de yabancı yatırımların artmaya başladığı düşünülürse, bu kavramları farklı kullanma ihtimali bulunan yabancılara karşı zor durumda kalmak istemeyenler için…



CV ve Özgeçmiş Arasındaki Farklılıklar




Öncelikle en çok birbirinin yerine kullanılan iki kavramdan başlamak gerekirse, CV (curriculum vitae) ile özgeçmiş (resume) arasında şu farklılıklar bulunmaktadır:



  • CV’ler genellikle birkaç sayfadan oluşan uzun metinlerdir. Özgeçmişler ise genellikle kısa, hatta tek sayfa olurlar.


  • CV’ler adayların kendilerini tanıtma aracıdırlar. Özgeçmişler ise pazarlama aracı.


  • CV’ler içerik olarak daha ayrıntılı ve derinlemesine bilgi içerirler. Özgeçmişler ise daha yüzeysel ve genel bilgiler içerir.


  • CV’ler hayatınız boyunca yaptığınız her işi ve aldığınız her dereceyi detaylarıyla içeren bir metindir. Özgeçmişler ise beceri ve deneyiminizin başvurduğunuz iş için önemli satırbaşlarını içeren iş ve eğitim geçmişinizin özeti niteliğindedir.


  • CV’ler genellikle kariyerinin ortasında adaylar tarafından hazırlanırlarken, özgeçmişler ilk kez iş arayanlar veya daha az deneyimliler için kullanışlıdır.


  • CV’ler daha çok akademik veya araştırma amaçlı başvurularda kullanılırlar. Özgeçmişlerin kullanım alanları ise başta iş başvuruları olmak üzere çok daha geniştir.


  • CV’ler başvuru hedeflerine göre eğitim bilgileri, çalışma deneyimi, ödüller, kurslar, projeler, üyelikler, sosyal ilişkiler gibi konularda ayrıntılı bilgiler içerebilir. Özgeçmişler ise eğitim ve çalışma bilgileri dışında diğer alanlar için daha genel bilgiler içerir.


Biodata: Biraz daha farklılık lütfen



Son dönemde özellikle yabancı firmaların öncülüğünde adaylardan istenmeye başlayan biodatalar ise CV ve özgeçmişten biraz daha farklı özellikler taşımaktadır. Biodata kelimesi biyografik veri (biographical data) kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşmuştur. CV ve özgeçmişle karşılaştırıldığında içerik olarak özgeçmişe daha yakındır.


Biodatalar ve diğerleri arasındaki en önemli fark; biodataların herhangi bir amaca göre ya da başvurudan başvuruya farklılık göstermeyen metinler olmasıdır. İş başvuruları dâhil pek çok amacı aynı anda gözetecek şekilde hazırlanırlar.


Biodatalarda kişinin kendi ve ailesi ile ilgili bilgiler (nufüs cüzdanı, pasaport bilgileri, anne-baba meslekleri, fotoğraf, maddi varlıklar), iş deneyimleri, eğitim geçmişi, üye olunan kuruluşlar, hobiler, beceriler ve gelecek hedefleri gibi çok sayıda bilgi bulunabilir.


Biodata bazen bir konuşmacının tanıtılması için hazırlanırken, bazen de kişisel web sitelerinde kendini tanıtmak için kullanılabilir. Bu nedenle kişisel üslup farklılıkları da içerebilir. Özgeçmişler ters bir kronolojik sırada hazırlanırlarken biodata’lar düz bir kronolojik sırada olabilirler. Biodatalar bazı işyerlerinde insan kaynakları bilgi sistemlerine girilmek üzere çalışanlardan da istenmektedir.


İş başvurularında biodata kullanımının ise farklı şekilleri bulunmaktadır. Her türlü bilginin bir tık ötemizde bulunduğu bilgi toplumunda iş başvuruları da gittikçe birbirine benzemekte ve özellikle ilk tarama aşamasında başvuranlar arasındaki farklılıkları kâğıt üzerinden tahmin etmek zorlaşmaktadır. Bu nedenle biodata’lar alt seviyedeki pozisyonlar için ön eleme aşamasında daha işe yarar bilgi edinebilmek amacıyla tercih edilmeye başlanmıştır.


 


belgesi-624
Belgeci

Share
Published by
Belgeci

Recent Posts

BİOGAZ

İnsanoğlunun çok süratli bir şekilde artan ihtiyaçlarına cevap veren sosyal ve endüstriyel gelişmeler, beraberinde bazı…

12 dakika ago

Boşaltım Sistemi

Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…

12 saat ago

Atatürk ve Spor

Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…

1 gün ago

Atatürk’ün Hayatı

 Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…

2 gün ago

Özdeşlik

Bir şeyin başka bir şey değil de zorunlu olarak kendisi olması; bir şeyin kendisiyle bir…

2 gün ago

Uyurken Beynimiz Neler Yapıyor ?

Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…

3 gün ago