Atalarımız zamanında kaybolmamak için çok değişik yöntemler kullanırlardı. İşaret olarak devasal anıtlar gibi yapılar dikerlerdi, müsveddeye çizilmiş haritalar… Ve nihayet geceliğin yıldızları okumayı öğrendiler. Bugün herşey artık çok çok daha kolay. 100 dolar’dan aşağı bir fiyata öyle bir cebe sığabilecek boyutlarda alet alırsınız ki size o an dünyanın neresinde olduğunuzu anında söyler. Yani GPS alıcınız olduğu sürece ve gökyüzü temiz oldugu sürece dünyanın neresinde olursanız olun kaybolmanız mümkün değil 🙂 Bu yazıda bu el rehberlerinin nasıl çalıştığını ve püf noktalarını inceleyeceğiz. Göreceğimiz gibi Global Positioning System (GPS) büyük, pahalı ve bir sürü teknik beceri isteyen bir teknoloji ancak çalışma düzenindeki temel kavramları gayet basittir. Trilateration Basics (üçyanal temelleri) İnsanlar konuşurken “GPS” sözcüğünü kullandıklarında aslında genelde “GPS receiver”’ı ima ederler. Global Positioning System (GPS) aslında 27 Dünya-yörüngeli uygu takımından ibarettir. Aslında bu uygu networkünü Amerika ordusu kendisi için askeri gözlem için kurdu ancak şuan bu uydular herkesin kullanıma açık.
Dünyanın kendisi ise dördüncü bir küre gibi davranacak. Ve sadece bu 2 kesişim noktasından sadece bir tanesi dünya yüzeyine denk gelecek. Ve GPS alıcıları genellikle dört ya da daha fazla uydudan bilgi alırlar. Ne kadar çok uydudan bilgi alırlarsa size sunacağı bilginin doğrulugu ve kesinliği o kadar artar. Ancak alıcının bu basit hesaplamaları yapmaya başlayabilmesi için önce 2 şeyi bilmesi gerekiyor. Bunlar : • En az 3 uydunun gökyüzündeki o an ki konumları • Kendisi ile uydular arasındaki mesafeyi GPS alıcısı bu bilgileri yüksek frekanslı düşük güçlü radyo dalgaları ile GPS uydusundan alır. En iyi GPS alıcılar içinde çoklu alıcı barındıranlardır. Çünkü bu tip alıcılar aynı anda birkaç uyduya birden bağlanıp sinyal alabilirler. Radyo dalgaları elektromanyetik ,ışık hızında seyir eden enerji türüdür.Dolayısı ile alıcı mesafeyi hesaplarken dalgaların hızını da hesaba katarak , kendisinin gönderdiği sinyalin ne kadar sürede kendisine tekrar geri geldiğini hesaplayarak burdan uzaklığı basit bir şekilde algılayabilmektedir. Data’yı Kullanmak Yukarıda da bahsettiğimiz gibi alıcının en temel görevi en az 4 uydudan topladığı bilgileri birbirleri ile ilişkilendirip içindeki elektronik bir “harita” gibi tanımlayabileceğimiz donanım sayesinde kendisinin dünya üzerindeki yerini tespit etmek. Alıcı hesaplamaları yaptıktan sonra artık size kendi bulunduğu noktanın enlem ve boylamlarını verebilir. Ancak bu ham bilgiler her bireye birşeyler ifade etmeyebilir. Ya enlem boylam nedir bilmiyorsak ? Burda devreye alıcının kalitesi giriyor. İyi model alıcıların bellek modüllerinde haritalar yüklüdür. Ve alıcı bu ham bilgiyi harita üzerinde yorumlayıp size harita üzerinde tam olarak nerde olduğunuzu söyleyebilir hatta gösterebilir dersek daha doğru olur.
Aynı GPS teknolojisi kullanılarak günümüzde araç takip sistemleri de kullanılmaktadır. Aracın herhangi bir yerine sığabilecek büyüklükte olup, çoğu zaman gizlemeniz de mümkündür. Araç takip cihazlarının içerisinde de çok ufak GPS modülleri bulunmaktadır. Bu sayede aracın tüm hareketlerini koordinat bazında bir sunucuya iletmektedir. Araç takip cihazının içerisinde bu datayı gönderebilmek için bir de ufak GPRS Modem bulunmakta. Türkiye şartlarında bu modemin çalışabilmesi için bir de SİM KART’a ihtiyaç duyulmakta. Ve aylık sabit bir data paketi satın alınarak kullanılması mümkündür. Aracınızın nerede olduğunu bilebilmek, ne kadar yol yaptığını hesaplayabilmek vs gibi bir çok bilgi edinebiliyorsunuz. Ve bu bilgilerin sizlere ne gibi yerlerde lazım olabileceği konusunda daha aydınlatıcı yazılarımızı da sizlerle paylaşıyor olacağız.
Kaynak: howstuffworks.com
01. Et ve Et Ürünlerinde Boya Maddeleri Aranması 01.01. Organik Boya Aranması …
"Islahat hareketlerinin babası ve 19.yüzyıl Osmanlı siyaset adamlarının fikir ustası" (1) olarak tanınan Hariciye Nazırı…
DUSUNCE AKIMLARI Ortaya atilan her yeni "dusunce akimi"nin yandaslari, ileri surdukleri goruslerin bir "yeni dunya…
01. Yöntemin Prensibi Domateslerde 4-CPA kalıntı analizi yönteminin temel prensibi örneğe uygulanan…
01. Meyve Sularında Etanol Tayini 01.01. Yöntemin Prensibi Örnekten damıtılarak ayrılan etanolün,…