MRP-II (Manufacturing Resource Planning) uretim yapan bir sirketin malzeme-tezgah-para-insan gibi kaynaklarinin es gudum icinde kullanilmasini saglamak icin gelistirilmis bir yontemdir. Uretim ve envanter planlama dunyasinda en cok tercih edilen yontem olan MRP-II dogal olarak bir ERP uygulamasi icinde cok onemli bir yer alir.
ERP’nin uretim yapan bir firmada uygulanmasi halinde stok-siparis-imalat-satinalma gibi planlanmasi gereken eylemler genellikle MRP-II metodolojisi ile duzenlenir.
MRP-II ayni zamanda kendi icerisinde bir entegre sistemdir ve tercih edilen yontem ERP calismasi ile tamamen benzerdir. Tanimi itibari ile MRP-II metodolojisi agirlikli olarak uretim yapan sektorlerde kullanildigi icin, yaygin bir yanlis kani ile iki degisik yontem varmis gibi algilanir. Uretim yapan firmalarda genelde izlenen sira asagidaki gibidir. Bu surec boyunca, hazir olundukca SCM, CRM, MES, FCP gibi uygulamalarda sisteme ekleniyor olabilir.
MRP > MRP-II > ERP > E-BUSINESS >
1970’li yillarin sonlarindan beri firmalarda uygulanmaya calisilan MRP II sistemleri firma duzeyindeki tum kaynaklari ortak bir veri tabaninda toplamakta ve firma icerisindeki tum calisanlarin ayni dilden konusmasini saglamaktadir. Ancak yogun rekabet, uluslararasi pazarlara acilma gereksinimi degisik cografi bolgelerde merkezi olan isletmeler icin uluslararasi firmalarin genelinde entegrasyonun saglanmasi yolunda bilisim teknolojisi icin yeni bir gereksinimin dogmasina neden olmustur.
Son yillardaki teknolojik gelismeler, firmalarin pazarda tutunabilmelerini zorlastirmis, klasik yaklasimlarin yetersizliginin aciga cikmasi ile beraber yoneticiler kullandiklari uretim teknolojilerini ve yonetimsel yaklasimlarini tekrar gozden gecirmek zorunda kalmislardir. Ote yandan gumruk duvarlarinin yikilmasi neticesinde kuresel ekonomi ve kuresel rekabet kavramlarinin ortaya cikmasi, tedarikciden baslayarak, tum uretim surecini ve musteriyi de icine alan tedarik zinciri yonetimi – supply chain management kavramini on plana cikarmistir. Pazardaki guclu degisimlere ve teknolojik gelismelere sirketlerin organizasyonel yapilarindaki kurumsallasmaya yonelim de eklenince ortaya yeni bir kavram, ERP (Enterprise Resources Planning – Kurumsal Kaynak Planlamasi) cikmistir.
Gunumuzdeki MRP II sistemleri firma duzeyinde satis yonetimi, uretim planlama ve kontrolu, satinalma gibi faaliyetleri yonetebilmektedir. MRP II paketlerinin yetersiz kaldigi diger noktalarda ise ek moduller ya da entegre calisabilen paketler devreye girmistir ancak bu firma duzeyinde kalmistir ve firmalararasi bilgi iletisimini saglayamamistir. Kuresellesmenin dogal bir sonucu olarak degisik cografi bolgelerdeki is faaliyetlerinin dagitik veri tabanlari ve kuresel entegrasyon yoluyla yonetilmesi onem kazanmis ve ERP olgunluk cagina girmistir. ERP, firmalararasi global bilgi entegrasyonunu gerceklestiren butunsel bir yazilim stratejisidir.
Stratejik Planlama Sisteminin uygulamaya aktarilmasinda baslica kullanilan arac butcelerdir. Butcelerin olusturulmasi surecinde isletmenin bolumleri kendi butcelerini hazirlamakta ve bu hazirlik sirasinda satis butcesi esas alinarak gider butceleri olusturulmaktadir. Yil icinde ancak onemli degismeler olmasi halinde alti ay veya uc aylik periyotlar ile revize butceler yapilmaktadir. Daha sonra faaliyetler bu butcelere gore kontrol edilmekte ve sapma analizleri yapilmaktadir.
Musteri talebinin surekli nitelik ve nicelik olarak degistigi ve bu degisimin tahmin edilmesinin ne kadar zor oldugu bilinen bir gercektir. Faaliyetlerimizi bu degisime uygun hareket edebilecek hale getirebilmenin yolu ERP yaklasimindan gecmektedir. Hem stratejik planlama calismalari ile belirlenen amac ve hedeflere, hem de uretim ve dagitim kaynaklarimizin kapasite ve ozelliklerine gereken ayrintida dikkat ederek, faaliyetlerimizi degisime duyarli hale getirebilmek ancak ERP yaklasimi ile olasi olabilmektedir.
ERP’nin diger bir ozelligi, isletmenin cografi olarak farkli bolgelerde (yurt ici ve disi) bulunan fabrikalarinin, bunlarin tedarikci firmalarinin ve dagitim merkezlerinin (depo) kaynaklarini esgudumlu olarak planlamasidir. Bu cercevede, hangi musteriye ait hangi siparisin hangi dagitim merkezinden karsilanmasi veya hangi fabrikada uretilmesi gerektigi, tum fabrikalarin malzeme ve hizmet ihtiyaclarinin nereden karsilanmasinin uygun olacagi, fabrikalarin elinde bulunan Makine, malzeme, isgucu, enerji, bilgi vd. uretim ve dagitim kaynaklarinin nasil esgudumlu ve ortaklasa olarak kullanilabilecegi belirlenmis olmaktadir. Diger bir deyisle, musteriye ait siparisin en kisa surede, istenen kalite ve maliyette karsilanabilmesi icin tum bagli isletmelerin dagitim, uretim ve tedarik kaynaklarinin kapasite ve ozellikleri ayni anda dikkate alinmaktadir.
ERP fabrikalar arasi entegrasyonu, fabrikalar bazindaki esneklik ilkesine uygun olarak gerceklestiren bir sistemdir. Amac fabrika bazinda ademi merkezi yonetimin avantajlarindan yararlanirken fabrikalar arasi koordinasyonu ve entegrasyonu isletmenin temel stratejileri dogrultusunda saglanmaktadir. Merkeziyetciligin derecesi farkli boyutlarda dusunulebilir. Ornegin tum fabrikalarin uzun vadeli satinalma kontratlarinin merkezi olarak yapilmasi veya fabrikalarin kendilerinin yapmasi ongorulebilir. Keza musteri kredi kontrolu merkezi veya ademi merkezi olarak yapilabilir. Ancak zorunlu olarak talebin fabrikalara yonlendirilmesi, fabrikalararasi nakliyat, performans analizi, mali konsolidasyon merkezi olarak yapilmak zorunda olan faaliyetlerdir.
Sonuc olarak, ERP; isletmenin stratejik amac ve hedefleri dogrultusunda musteri taleplerini en uygun sekilde karsilayabilmek icin farkli cografi bolgelerde bulunan tedarik, uretim, dagitim ve mali kaynaklarinin en etkin ve verimli bir sekilde planlanmasi, koordinasyonu ve kontrol edilmesi fonksiyonlarini bulunduran bir yazilim sistemidir.
Kaynak: erpdanismani.com
belgesi-1285
Çeşitli kişilik testleri belli gruptan insanlar arasındaki benzerlikleri vurgular. Yine de, diğerleriyle olan tüm benzerliklerine…
Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…
Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…