Categories: Insan Sagligi

Düz Tabanlığa Dikkat

Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Operatör Doktor Murat Korkmaz, "Düz tabanlıkta sınırımız 2 yaştır, 2 yaşına kadar hiçbir çocuğa (düz taban) demeyiz. Çünkü bu yaşa kadar bu ayak kasları tam ortaya çıkmaz" dedi.

Korkmaz,  düz tabanlığın doğuştan itibaren ortaya çıkan, ayak arkının oluşmadığı bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Düz tabanlığın, toplumda yüksek oranda görülen bir rahatsızlık olduğunu belirten Korkmaz, "Genellikle ailesel bir geçiş gösterir, yani annesinde, babasında veya büyüklerinde düz tabanlı olanların kendisinin de düz taban olma olasılığı yüksektir" dedi.

Düz taban diyebilmeleri için bir yaş sınırları bulunduğunu ifade eden Korkmaz, şu bilgileri verdi:

"Düz tabanlıkta sınırımız 2 yaştır, 2 yaşına kadar hiçbir çocuğa (düz taban) demeyiz. Çünkü bu yaşa kadar bu ayak kasları tam ortaya çıkmaz ve çocukların ayağı genelde tombuldur. Yani baktığınız zaman (düz taban) diye düşünür aileler. Ama bu kesinlikle düz taban değildir. 2 yaştan sonra görüp de düz taban teşhisi koyduğumuz çocuklar için 2-6 yaş önemlidir. Çünkü yeni gelişmeler, bu yaş grubunda çocuklara verilecek egzersizler, yaptırılacak hareketlerle buradaki kas dokularının istenilen şekle gelebildiği ve böylelikle düz tabanlığın daha rahat tedavi edilebildiğini ortaya koymuştur."

Düz taban olabileceğini tahmin ettikleri çocuklara uyguladıkları egzersizler hakkında da bilgi veren Korkmaz, şunları kaydetti:
"Biz 2 yaşına gelen çocuğu görüp (düz taban) dediğimiz zaman bu çocuklara parmak uçlarında yürüme egzersizi yaparız. Böylelikle amaç parmaklara gelen kasların gelişmesini sağlamaktır. Yine bu tür rahatsızlığı olanlara, topuklarda yürüme, parmak uçlarıyla bir eşyayı alıp sağdan sola, soldan sağa yürüme, bir kalemi tutup parmak uçlarıyla sağ sol yaptırma hareketleri, çakıllı kumda yürüme egzersizi, çıplak ayakla halı üzerinde yürümesini öneririz."

belgesi-1803

Belgeci

Share
Published by
Belgeci

Recent Posts

Boşaltım Sistemi

Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…

10 saat ago

Atatürk ve Spor

Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…

22 saat ago

Atatürk’ün Hayatı

 Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…

1 gün ago

Özdeşlik

Bir şeyin başka bir şey değil de zorunlu olarak kendisi olması; bir şeyin kendisiyle bir…

2 gün ago

Uyurken Beynimiz Neler Yapıyor ?

Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…

2 gün ago

Stresi Yönetmek

Stres bağışıklık sisteminin ve genel direncin zayıflamasına neden olur. Duygusal dengeyi dengeleyen faktör ise sizin…

3 gün ago