Geçenlerde gazetede bir yazı okurken gerçekten çok hüzünlendim. Dünyada 57 ülkeyi kapsayan PISA denilen bir sınav var. Bu sınav sistemi kendisine üye olan ülkelerin eğitim düzeylerini değerlendirmek amaçlı yapılan ve ülkelerin bu sisteme dahil olabilmek , bu hizmeti alabilmek için yüklü paralar ödediği bir sistem. Bildigim kadarıyla hangi ülkede gerçekleşiyorsa sınav o ülkenin yerel dilinde hazırlanıyor.
Neyse gelelim sadete bu yıl ülkemizde yapılan PISA sınavı sonuclarına göre Türkiye , sisteme üye 57 ülkeden sondan 2. sırada. En sonuncu kim ? Meksika! Ve malesef Meksika ile aramızda çok da bir uçurum yok.
Sınav 15 yaş grubundaki öğrencilere yapılıyor. Bütün öğrencilere değil, PISA’nın seçtiği 160 rastgele okuldan 4bine yakın rastgele seçilmiş öğrencilere uygulanıyor. Ve malesef sonuçlar hiç bir zaman içaçıcı olmuyor. Daha önce yanlış hatırlamıyorsam, ülkemiz 2004 yılında da bu sınava dahil olmuştu ve yine sondan ikinci olmuştuk. Aradan koca 4 sene geçmiş hala değişen birşey yok. Zaten bu 57 ülke arasında kişi başına düşen milli gelir sıralamasındada konumumuzu aynen koruyoruz. Sondan ikinci !
Sizce eğitimde bir adım bile ilerleyemememizin sebebi nedir ? Sürekli değişen eğitim sistemi mi ? Öğretmenlerin yetersizliği mi ? Sınıfta kalma diye birşey artık söz konusu olmadığı için mi ?
Okuldaki öğrencilerin notlarına bakıyoruz hepsi Pekiyi ! Ezberi gayet iyi yapıyoruz belli ! Acaba okuduğumuzu anlıyor muyuz ? Yada öğrendiğimiz şeyleri gerçek hayatla bağdaştırabiliyor muyuz ?
Bu soruların cevaplarını birileri bir gün verebildiği zaman ülkemizin eğitim dalındaki sıralamasının da artacağına can-ı gönülden inanmaktayım.
Ha bu arada görmüş olduğum enterasan bir isatistik de ; sayısal alanlarda kız öğrencilerin, erkek öğrencilere kıyasla %12 daha başarılı olduğu.
Saygılar
KİTABIN ÖZETİ:Ali Rıza Bey, şair ruhlu, içine kapanık, kendi hâlinde dürüst bir insandır. Prensipleri kendi…
Hafızanızı basit alıştırmalarla güçlendirebilirsiniz. Kolaylıkla her yerde çok zaman harcamadan yapabileceğiniz bu 10 alıştırmayla güçlü…
Albert Einstein, Charles Darwin, Wolfgang Amadeus Mozart ve Pablo Picasso gibi dünyayı etkilemiş dahilerin beyinlerinin…
Çeşitli kişilik testleri belli gruptan insanlar arasındaki benzerlikleri vurgular. Yine de, diğerleriyle olan tüm benzerliklerine…
Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…