Yoklama ve terhis işlemlerini yaptırmayanlara verilecek para cezalarını artıran tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, askerlik çağına girdiği halde, her ne sebeple olursa olsun ilan edilen listelerde ismi olmayan veya kimlik bilgilerinde yanlışlık bulunanlardan düzeltme yaptırmayan veya ilk yoklamasını yaptırmayanlara verilen ceza, günün koşullarına uygun hale getirilecek.
Buna göre, ilk yoklamasını yaptırmayan, yoklama defterine ismini yazdırmayanlardan, son yoklamasının devam ettiği günler bitinceye kadar başvuran veya ele geçenlere verilen bin kuruşluk cezalar, 20 YTL’ye yükseltilecek.
İlk yoklamasını yaptırdığı halde, son yoklamanın devam ettiği günler içinde bulunduğu yerin askerlik meclisine veya elçiliklere gelmemiş ve mazeret göndermemiş olanlardan, arkadaşlarının ilk tertibinin sevklerinden önce ele geçen veya kendiliğinden gelenlere 20 YTL ceza uygulanacak.
İlk yoklama defterlerine ismini yazdırmamış olmakla beraber son yoklamada da bulundukları yerin askerlik meclislerine veya şubelerine gelmemiş ve mazeret göndermemiş de bulunanlardan, ele geçen veya kendiliklerinden gelenlerden, 30 YTL alınacak.
Son yoklama sırasında ertesi yıla kalacak okullarda okuyanlardan askerlik şubelerine tahsil derecesi hakkında belge göndermemiş olanlar, 20 YTL cezaya tabi tutulacak.
Askerliklerini bitirip terhis edilen erbaş ve erden 3 ay içinde terhis belgelerini şubelerine kaydettirmeyenlerden 20 YTL ceza alınacak.
İlk veya son yoklama zamanlarında yapılan ilan üzerine yoklama memurlarına veya askerlik şubelerine, elçilik ve konsolosluklara bizzat başvurarak veya bir başkasıyla nüfus cüzdanını göndererek kanuni yoklamasını yaptırmayan yedek erbaş ve er, 20 YTL ile cezalandırılacak.
Yoklama sırasında istenilen bilgileri sözlü olarak veya mektupla bildirmemiş, kaydını yaptırmamış ya da şubeleri, mıntıkası dışına giderek yerlerini değiştirdiklerine dair 1 ay içinde şubelerine haber vermemiş olan yedek subay ve memurlara, şube başkanlarının teklifi üzerine askerlik dairesi başkanlarınca 20 YTL ceza uygulanacak. Herhangi bir askerlik şubesi kütüğüne kaydını hiç yaptırmamış olanlar için bu ceza 30 YTL olarak uygulanacak.
Seferde görev alacak yedek subay ve yedek askeri memurlara bu görevleri, barışta tebliğ edilecek. Tebliğ şekli, yükümlülerin görevleri ve tebliğle görevli makamlar, yönetmelikte belirtilecek. Tebliğden sonra adreslerinde meydana gelen değişiklikleri 1 ay içinde bağlı bulundukları askerlik şubesine bildirmemiş yükümlülere, 20 YTL ceza verilecek.
”YOKLAMALAR ON-LINE YAPILACAK”
Milli Savunma Bakanı Vecdi GÖnül, tasarının görüşmelerinde yaptığı konuşmada, konu hakkında bilgi verdi. Genel uygulamanın, cezanın tahsili yönünde olmaması nedeniyle 9 milyon 305 bin olan mükelleften cezaya muhatap olanların sayısının 7 milyon 175 bin olduğunu belirterek, ”Seferberlik halinde ulaşılacak sayının 2 milyon olması, bir zafiyettir. Bu düzenlemeyle bundan kurtulmuş olacağız” dedi.
Gönül, yoklamaların elektronik ortamda yapılmasına büyük gayret sarfedildiğini, bu konuda bir ihale yapıldığını, bunun 2008 yılı sonunda tamamlanmasıyla, yoklamaların on-line olarak yapılacağını bildirdi.
Yapılan bazı konuşmalarda ”askerlikten muaf” raporlarının bazı imkanlı kişilerce kolayca alındığı, zengin ve nüfuzlu insanların askerlik yapmadığı sonucunun çıkartıldığını kaydeden Gönül, ”Askerlik elbette kutsal bir görevdir ve herkese yapılan uygulama da eşittir. Bu suistimaller, gerek bakanlığımız gerekse de askerlik yapan vatandaşlarımız için bir ithamı içermektedir” diye konuştu.
”BÖYLE BİR RAPOR YOKTUR DEMİYORUZ”
Bu raporların nasıl alındığı ve prosedürü konusunda ayrıntılı bilgi veren Gönül’e, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, ”Tayyip’in oğlunun raporu nasıl alındı?” diye laf attı.
Konuşmasını sürdüren Gönül, sahte rapor aldığı anlaşılanlar hakkında derhal adli işlem başlatıldığını, son 1 yıl içinde örgüt kurarak sahte evrak düzenleyip askerlikten kurtulmak için ”askerliğe elverişli değildir” şeklinde sahte rapor aldığı belirlenenler hakkında başlatılan soruşturmanın sürdüğünü söyledi.
”Böyle bir rapor yoktur da demiyoruz” diyen GÖnül, sahte rapor düzenlenmesinin önlenmesi için çeşitli kararlar alındığını kaydetti. Halen çalışmaları devam eden ASOS projesinin tamamlanmasının ardından, sahte rapor olaylarının asgari düzeye ineceğini dile getiren Gönül, şöyle konuştu:
”İşlemlerde bakanlık makamının imza ve müdahalesi söz konusu olmamaktadır, bu işlemler teknik kadrolarca yapılmaktadır. Bugüne kadar bakanlığımıza ne Sayın Başbakan, ne sayın bakanlar ve şükranla söylüyorum ki gerek muhalefet gerekse iktidar olsun bir tek milletvekili tarafından bile tek bir ricada bulunulmamıştır. Bir tek milletvekilimiz bile bu konuda herhangi bir talepte bulunmamışlardır, kendi evlatları için dahi… Bundan dolayı size şükranlarımı sunuyorum.
Elbette aksaklıklar olabilir. Ancak rapor konusunun böyle ortaya konulması, sınırlarda, en zor şartlarda terörle mücadele eden gençlerimizin, ‘Bazı kişiler rapor alıp askerlik yapmıyor’ şeklinde düşünmesi endişesiyle bu açıklamayı yapıyorum. Şurası muhakkaktır ki fedakarca askerlik yapan gençlerimizin herhangi bir tereddüte düşmesine fırsat verecek beyanlardan hepimizin kaçınması gerekir.” Gönül’ün konuşmasının ardından söz isteyen Genç, ”Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlunun aldığı raporu kaç kontrolden geçirdiniz? (Turp gibi delikanlı) diyorlar. Böyle bir insanın hastalığının bilinmesi gerekir. Bu ülkeyi savunmak için canını veren gençlerimizin, kendisini en üst seviyede yöneten kişinin oğlunun aldığı rapor hakkında bilgisi olması lazım” dedi.
Konuşmaların ardından tasarı kabul edildi.
belgesi-1821
01. Et ve Et Ürünlerinde Boya Maddeleri Aranması 01.01. Organik Boya Aranması …
"Islahat hareketlerinin babası ve 19.yüzyıl Osmanlı siyaset adamlarının fikir ustası" (1) olarak tanınan Hariciye Nazırı…
DUSUNCE AKIMLARI Ortaya atilan her yeni "dusunce akimi"nin yandaslari, ileri surdukleri goruslerin bir "yeni dunya…
01. Yöntemin Prensibi Domateslerde 4-CPA kalıntı analizi yönteminin temel prensibi örneğe uygulanan…
01. Meyve Sularında Etanol Tayini 01.01. Yöntemin Prensibi Örnekten damıtılarak ayrılan etanolün,…