Categories: Sosyal Makaleler

Akildisi Toplum

Su siralar bir e-posta dolaniyor ortalikta. Bu e-postada Turkiye’nin petrol ve dogal gaz yataklari bakimindan zengin oldugu ama bu konunun yeterince arastirilmadigi vurgulaniyor. E-postada sozu gecen bir uzman, ABD’li bir subayin bir Turk subayina Turkiye’de 5-6 bin metre derinlikte petrol oldugunu soyledigini aktariyor. 1954 yilinda cikan petrol yasasiyla ulkemizdeki bazi alanlarda petrol arayamadigimizi iddia ediyor. Guneydogudaki petrol bulunan kuyularin bilerek kapatildigini soyluyor.

 

Bundan bir sure once de Neptunyum adinda bir element bakimindan Turkiye’nin ne kadar zengin oldugunu belirten e-postalar dolanmisti ortalikta. Ondan once de bor madeni bakimindan zengin oldugumuza dair e-postalar dolaniyordu. Bor bakimindan zengin oldugumuzu soyleyen e-postada Turkiye’deki bor madeni potansiyelinin 2.5 trilyon dolar oldugu yaziliyordu.

 

Gectigimiz gunlerde Hurriyet’te Yalcin Bayer’e gelen bir okur mektubunda ise ABD’nin bizden Irak savasi icin kullanim hakki istedigi Afyon havaalanindan soz ediliyordu. Mektubu yazan kisi Afyon yoresinde zengin uranyum kaynaklari oldugunu yaziyor ve ABD’nin burayi istemesindeki asil nedenin bu uranyum yataklarini arastirmak oldugunu soyluyordu.

 

Bu e-postalarin hemen hepsi uydurma bilgilere ve iddialara dayaniyor ve sagliksiz bir kafa yapisini yansitiyor. Hepsinde tema ayni: “Turkiye ender bulunan madenler ve dogal kaynaklar bakimindan zengindir. Yabanci devletler Turkiye’nin bu madenleri kullanmasini engelliyorlar. Maden potansiyelimiz dusuk gosteriliyor. Bu madenleri bir kullansak ihya oluruz”.

 

Bu temanin arkasinda insanlarimizin calisarak cabalayarak degil havadan para kazanmak istemesi yatiyor. Tembeliz, calismayi bilmiyoruz, basimiza gelenlerden hep baskalarini sorumlu tutuyoruz, yabancilarin hep bize komplo kurduguna inaniyoruz, bunlari kabul etmek zor geldigi icin de kendimizi kandirmayi seciyoruz, buyuk zenginliklerin (ki o zenginlikler de bizim tarafimizdan yaratilmis degil, havadan uzerlerine konmusuz) ortasinda fakir insanlar olarak yasadigimizi dusunuyoruz.

 

Su aci gercegi anlamamiz gerekir: Turkiye degerli madenler bakimindan zengin degil. Turkiye’de bor madeni var ama toplam degeri 10-15 milyar dolar olarak hesaplaniyor. Petrol var ama cogunlukla bu petrolu cikarmaktan elde edecegimiz kazanc bu islemin maliyetinden daha dusuk. Neptunyum diye bir elementimiz oldugu tamamen uydurma. Uranyum yataklarimiz varsa bile ihmal edilebilir duzeyde.

 

Boyle olmamasi cok dert de degil, madenlere sahip olmak gerekli de degil. Sonucta Japonya’da da maden yok ama onlar dunyanin en zengin insanlari arasinda. Cunku onlar yan gelip yatmiyorlar, calisiyorlar. Degerli madenlere sahip olmama gibi buyuk bir dezavantajlarini calisarak avantaja donusturuyorlar.

 

Artik kendi kendimizi kandirmaktan vazgecelim. Bize zengin akrabamizdan miras kalmayacak, lotodan para cikmayacak. Doga bize buyuk zenginlikler bagislamamis. Ne yaparsak calisarak yapacagiz.     
Kaynak: www.muratyildirimoglu.com
belgesi-1451

Belgeci

Share
Published by
Belgeci

Recent Posts

Servet-i Fünun Döneminin Önemli Sanatçıları

SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİNİN ÖNEMLİ SANATÇILARI TEVFİK FİKRET (1867-1915): Şairin, Batılı sanat anlayışını benimsemesindeki en önemli…

3 saat ago

Servet-i Fünun Edebiyatı ve Genel Özellikleri

  SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI (EDEBİYAT-I CEDİDE) (1896-1901) Servet-i Fünun veya Edebiyat-ı Cedide devri, Türk edebiyatında…

15 saat ago

Fecr-i ati Edebiyatı

FECRİ ATİ EDEBİYATI   Servet-i fünun edebiyatının devamı niteliğinde olan fecr-i ati topluluğu,1909 yılında ortaya…

1 gün ago

İlk Cep Telefonu

ÖZELLİKLER: Boyut: 28x8x6 cm Ağırlık: 850gr Ekran: Yok Devre sayısı: 30 Konuşma süresi: 35 dakika…

2 gün ago

Basic Grammar-Questions

There are two kinds of questions: yes or no questions and wh- questions. You ask…

2 gün ago

Basic Grammar-Positive And Negative Sentences

A positive sentence tells you that something is so. A sentence that tells you something…

3 gün ago