Avakado bir sıcak iklim bitkisi olup yaz-kış yaprakları yeşildir. Ortalama boyu 8-10 metre olup, armuda benzeyen meyveleri bulunur. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde bolca yetişir. Bizde kabuğundan, yapraklarından ve meyvesinden faydalanırız.
“Avakado” ismini Aztek uygarlığından alır. Üç farklı çeşidi bulunur, Meksika’da yetişenine erkek yumurtalığı anlamına gelen ahuacatl demişler. Bu nedenle en seksi meyve olarak da nitelendiriliyor 🙂 O isim ise yüzyıllar boyunca değişerek günümüze avokado olarak gelmiştir. Güçlü bir afrodizyak olarak bilinmektedir.
İçerdiği E ve C vitaminlerinin yanı sıra protein ve sağlıklı yağları da bize sunar. Metabolizmamıza olduğu kadar cildimizede yararlıdır. Son zamanlarda cilt bakım ürünleri ile ilgilendiyseniz avokado özlü ürünlerin çok popüler hale gelmeye başladığı sizin de dikkatinizi çekmiştir. Bunun nedeni avokado içinde doğal olarak bulunan E vitamininin cilde yararlarıdır. Bu yararlar arasında, cildi yaşlanmaya karşı güneş ışınlarından dumandan ve kirli havadan doğal olarak korumakta bulunur. Avokadalor mucizevi bir şekilde çok güçlü nemlendiriciler olarak nitelendirilebilir. Ciltteki su akışkanlığını artırır onu nemli tutarak sağlık kazandırır.
Avokado çok çeşitli şekillerde yenebilen bir meyvedir. Salatası, kanepe türleri, makarna sosu ve Meksika-İspanyol mutfağına özgü bir Guakamole mezesi halinde yenebilir. Kendim şahsen memleketinde yedim, evde denedim çok güzel oluyor. Tabi başarılı olması için meyvenin tam olgunlaşmış olması gerek, yoksa benim gibi ilk sefer yapışınızda ama bunun tadı bukadar ekşi değildi diyerekten hüsrana uğrayabilirsiniz.
FAYDALARI
Kabıza karşı etkili, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunmaktadır.
İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler, dolayısıyla Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır.
Avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder. Dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar.
İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar.
Nasıl kullanacağız?
1. Meyve uzunlamasına ortadan kesilir. Ortadaki iri çekirdek çıkarılır. Meyve ince ince cips gibi doğranabilir veya ezilebilir. Tuz, kırmızı biber veya karabiber ekilir. Limon sıkılıp karıştırılır(aman limon ekşi olmasın yoksa pahalı meyveniz boşa gider). Arzuya göre biraz taze yada kuru soğan kıyılarak ilave edilir, maydanoz ve domates ilave edilebilir. Salata gibi yenir, yağ istemez. Yada yanında cipsi bandıra bandıra da tüketebilirsiniz 🙂
2.Soyulmuş ve ezilmiş avokado sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Limon ilave edilmeden de deneyebilirsiniz.
3. Omlet yapılır. Peynir yerine avokado konur.
4. Mantar sote gibi sote yapılabilir.
5. Ezilmiş avokado bal ve ezilmiş cevizle karıştırılır. Nasıl yenir bende bilmiyorum 😀
6. Yine ezilmiş ve hazırlanmış avokado sosunun üzerine ince dilimlenmiş dana et, altınada en tazesinden ekmekle nefis bir brunch kanepesi yaratılabilir.
1. Avokadoları soyduktan sonra kararmamaları için limonlu suda bekletin.
2. Salatalar için, avokadoları dilimlemek yerine bir kaşıkla oval parçalar (dondurma kaşığıyla alır gibi) çıkardıktan sonra üzerlerine limon sıkarak servis yapabilirsiniz.
3. Çabuk sos hazırlamak için, soyulmuş avokadoyu püre haline getirin. İçine 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan, 1 limonun suyu, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırın. Havuç, salatalık ve kerevizle servis yapabilirsiniz.
4. Avokado tavuğa çok yakışır. Taze bir pidenin veya sandviçin içine haşlanmış tavuk, ince dilimlenmiş avokado, marul yaprakları, domates dilimleri , taze soğan koyulur, arasına mayonez gezdirilir afiyetle yenir. Avokadının tadı nötr olduğu için, ağzınıza tavuğun tadı göğüs eti gibi gelecektir 🙂
6. Yine ezilmiş ve hazırlanmış avokado sosunun üzerine ince dilimlenmiş dana et, altınada en tazesinden ekmekle nefis bir brunch kanepesi yaratılabilir.
¡buen provecho!
Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…
Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…
Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…