1888 yilinda II. Abdulhamit ile Alman Imparatoru Kaiser Willhem tarafindan imzalanan sozlesmeyle Haydarpasa’dan Bagdat-Halep-Sam’a kadar demiryolu agi kurulmasi ongoruldu. Bu projeyle, Osmanli’nin asker, esya ve yolcu tasimasi, Almanlarin da ihtiyac duydugu petrol kaynaklarina ulasmasi planlandi. Haydarpasa?dan Eskisehir, Konya, Eregli, Pozanti, Adana guzergahini izleyen Bagdat Tren Hatti?nin en onemli ve zor gecis noktasi olan Belemedik’te, 1905 yilinda Almanlar tarafindan 12 kilometre uzunlugunda, 22 tunel acildi. Hacikiri’nda da 200 metre uzunlugunda Varda Koprusu insa edildi. Belemedik tren istasyonunda o yillarda binlerce Alman ve Turk gorev yapti. Bolgede Almanlar, hastane, kilise, okul, sinema, cami insa ettiler. Bagdat Tren Hatti’nin bu zorlu asamasini yillar suren calisma sonucu basariyla tamamlayan Almanlar, Belemedik’teki yuksek bir kesimde bulunan 3 bin 700 metrekarelik alanda mezarlik olusturarak, buraya hayatini kaybeden vatandaslarini defnetti. Aradan gecen zamanda kuytu bir yerde oldugu icin binalarinin onemli bolumu tamamen harap olan, birkac mezar tasi disinda ortadan kaybolan bu istasyonun, kurulusunun 100. yilinda Alman-Turk dostlugunun sembolu olmasi icin calisma yapiliyor. Belemedik ozellikle sonbaharin tum guzelliklerini yansitan bir renk cumbusu ile sanatcilarin ilgisini ceken bir bolgedir.
Kaynak: www.ozcelikel.com
belgesi-1383
Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…
Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…
Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…