Dunyanin en zengin adami artik Bill Gates degil. Partide tam size gore kizi bulmak icin boynunuza tasma takmaniz gerekiyor. Dunya yeterince gariplesmedi mi?
6 gunluk kisa tatil arasinda Turk halkinin o harika tatil ortaminda bile bir transeksuelin bir cocukla yaptigi evlilige, sarkicilarin selulitlerine kafayi fena takabilecegine sahit oldum. Biz siradanlarin hayati zaten berbat ya; o beyazcam halkinin da basina felaketler gelince halimizle avunup fazla gazi saliyoruz galiba. Ama bir yandan her seyin hizla degistigini izlerken aslinda etrafta neredeyse hicbir seyin degismedigini gormenin saskinligi da kolay hazmedilmiyor.
Tatilde aklima takilanlar
Mesela bahsi gecmiyor ama Bill Gates artik dunyanin en zengin isadami degil. Oysa her tekerrurde (bize neyse) nasil da seviniyorduk? Bu gezegenin en palaz oglani simdilerde Carlos Slim adli bir Meksikali. Faaliyet alani elbette teknoloji. Ozellestirme doneminde ulkenin telekom sirketini almayi basaran bir Lubnan kokenli (ne garip tesaduf?). Soyadi Slim’in aslinda Selim’den geldigi gibi magazinel ayrintilardan gayri, cebinde 67,8 milyar dolari olmasi elbette manidar. En buyuk basarilarindan biri de Apple yatirimi. Firmanin kurucusu Steve Jobs yonetim kurulu karariyla kovulduktan sonra her sey ters gidip hisseler 17 dolara kadar gerileyince, 1997’de tekrar basa cagrilir. Hisseler kisa surede 100 dolara firlar. Jobs’un direksiyona gecmesinden iki gun once 17 dolardan sirketin yuzde 3’unu almayi basaran Slim’in kârini hesaplamak da bize duser.
Slim, ulkesi Meksika’daki fakir cocuklarin egitiminde kullanilmak uzere 2 milyon 500 bin adet XO satin aldi. XO, Amerikan MIT Universitesi tarafindan gelistirilen ucuz dizustu bilgisayari. Slim yaptigi bagislarla bu cihazin uretim maliyetini zaten subvanse ediyordu. Simdi 2 milyon 500 bin cocuk bu emegin urununu kullanacak. Slim’in servetini XO’nun maliyetine bolunce zengin-fakir dunyadaki her cocuga bir XO verebilecegi ortada ama bu girisim de yabana atilir gibi degil.
Bu ucuz PC konulari dondukce gundeme gelen ulkelere bakiyorum: Cin, Brezilya, Hindistan, Nijerya, Kenya, Libya… Turkiye’nin adi bile yok. Oysa bu ulkeler projeye 1 milyona varan siparisler verdi. Bizdeki sorun bizzat Basbakan tarafindan acilan bilgisayar (montaj) fabrikalari olmasin sakin? Karsi lobi falan? Yaparlar mi dersiniz?
Ipuclari, trendler artik aslanin agzinda; kucucuk ipuclarinda. Alin size sessiz sedasiz ortaya cikan yeni nesil bir dert: siber-kondriya. Sessiz diyoruz ama Harris Interactive firmasinin arastirmasina gore sayilari 160 milyona varmis. Siber-kondriyak her turlu agri-siziyi, derdi-tasayi internet sayfalarinda arayanlara deniyor. Cisi sararan, omzu agriyan, beli tutulan, disi zonklayan hemen solugu internette aliyor. Isin kotusu siber-kondriyaklar bu yarim yamalak, cogu zaman yanlis ve daha dusundurucusu o hastaliklari tedavi eden ilaclarin gizli reklam sayfalarindan alinan bilgilerin yuzde 60’ini gidip doktorlara soruyormus. "Gecen gun okudum soyleymis, boyleymis…". Bu devirde doktorluk da zor olmali. Siber-kondriyaklar arasinda yapilan ankette yuzde 86’si bulduklari bilginin dogruluguna inandigini, yuzde 90’i tatmin edici oldugunu belirtmis. Belki doktorlara bile bu kadar yuksek bir inanc yoktur.
Devir de, Celik de degisti… Birkac yil once bu sayfadaki bir haberde bosanma karari alan Cinli bir ciftin evliligi suresinde ortak oynadiklari oyunda kazandiklari puan ve varliklari paylasma davasina yer vermistim. Boyle seyleri mahkeme salonlarina tasiyan neslin dertleri de yine bu minvalde ilerliyor. Ornegin Bati’daki bosanma davalarinda ortak kullanilan e-posta adreslerinin paylasimi artik siradan gundem maddeleri arasinda. Yeni nesil bir diger dert de kimlik ve kaynak paylasimi. Ortak kullanilan muzikcalarlar, siteler, bilgisayarlar, kullanici adi ve sifreler ciftler arasinda ciddi surtusmeler yaratiyor.
Bunca akilli cihazin, maharetli sitenin, cabbar kullanicinin oldugu ortamda insanligin en dogal ve keyifli halleri bile safdisi birakiliyor. Ornegin ABD’de yeni hizmete baslayan OneKeyAway.com sitesi bir eglence davetine katilacaklara once web ustunden sorular sorup siniflandiriyor. Ardindan boynunuza asmaniz icin kibrit kutusu kadar bir sey veriyor. Partiye gittiginizde karsinizdaki kisinin boynunda asili kutusu yesil yanarsa sohbete basliyorsunuz. Kirmiziysa arayisa devam ediyorsunuz! Ayakustu sohbet edip ortak bir yan bulma derdi (ya da firsati) bile zul gelmeye baslamis meger! Ne denir ki?
Kaynak: teknoajan.com
belgesi-1385