Rusya, müzakerelerini 13 yıldır sürdürüyordu |
Atina’da düzenlenen imza törenine Putin’in yanı sıra Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev de katıldılar.
285 kilometre uzunluğundaki hat, Bulgaristan’ın Karadeniz’deki liman kenti Burgaz’dan yola çıkacak ve karadan Yunanistan’ın kuzeyinde, Ege Denizi sahilindeki Alexandroupolis’e (Dedeağaç) uzanacak.
Taraflar arasında, anlaşmaya dair müzakereler 13 yıldır sürüyordu.
İnşa edilecek boru hattının yüzde 51 hissesi sektörün en büyük şirketlerinin temsil edildiği bir Rus konsorsiyumuna ait olacak.
Hattın inşasının üç yılda tamamlanması hedefleniyor.
Hattın tahmini maliyeti ise 900 milyon euro (1 milyar 200 milyon dolar) olarak öngörülüyor.
Konsorsiyumun Rus ortakları arasında devlet petrol şirketi Rosneft, boru hatları konusunda tekel durumundaki Transneft ve doğal gaz devi Gazprom’un bir yan kolu bulunuyor.
Projede Bulgaristan ve Yunanistan ise yüzde 24,5 oranında hisse sahibi olacak.
Rus tankerleri son derece yoğun bir deniz trafiğine sahne olan Çanakkale ve İstanbul Boğazları’ndan geçebilmek için ortalama 10 gün kadar bekliyor, yoğun tanker trafiğinin çevreye yarattığı riskler, Türkiye’nin tepkisini çekiyordu.
Halihazırda Rusya’nın ihraç ettiği petrolün üçte biri Boğazlar’dan geçiyor.
Gecikme risklerinin ortadan kalkmasının Rusya açısından maliyetleri de düşürebileceği yorumları yapılıyor.
Atina’daki muhabirimiz Malcolm Brabant, boru hatlarını diplomasi masasına sürmenin Rusya’nın bölgedeki nüfuzunu pekiştirmesine yaradığını belirtiyor.
Ay başında ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey yetkililerinden Matthew Bryza, Atina’ya ziyareti sırasında tarafları vardıkları anlaşma dolayısıyla tebrik etmişti.
Matthew Bryza, küresel pazarlara ne kadar çok petrol akarsa bunun o kadar iyi bir gelişme olduğunu söylemişti.
Bryza bununla beraber, ABD’nin Avrupa’nın doğal gaz alanında Rus enerji devi Gazprom’a fazla bağımlı hale gelmesinden kaygı duyduğunu da belirtmişti.
Kaynak: bbc.com
belgesi-1020