Son yıllarda market raflarında daha fazla görmeye başladığımız dondurulmuş sebze ve meyveler sanayileşme süreci, kadınların iş dünyasının aktif birer üyesi haline gelmesi ve yalnız yaşayan bireylerin sayısındaki artış nedeniyle giderek artmakta, zaman ekonomisi sağlaması ve kullanım pratikliği nedeniyle tüketiciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
KadıköyŞifa Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Rabia Yurdagül dondurulmuş gıdaların çocuklar için uygun olup olmadığı hakkında bilgi veriyor!
Sebze ve meyveler insan geliştirmesi ve hastalık risklerinin azaltılmasında önemli besinlerdir. Bileşimlerinin önemli kısmı sudur. Bu nedenle günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine çok az katkıda bulunurlar; ancak mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler. Folik asit, A vitaminin ön öğesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengin olan sebze ve meyveler vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı besinlerdir.
Günde en az 5 porsiyon tüketilmeleri önerilen taze sebze ve meyveler marketten, pazardan veya çarşıdan alındıktan sonra evde bekletildiğinde ya da tüketiciye ulaşma sürecinde çeşitli beklemelere maruz kaldığında besin değerlerinde kayıplar olur. Özellikle dayanıksız olan taze sebzelerin hazırlama, pişirme ve tüketim sürecinde uygun yöntemler kullanılmadığında besin kalitelerinde azalmalar ve bozulmalar görülür. Dondurma işlemi, uzun süre depolama için çiğ besinlerin besin öğelerinin korunmasında en etkili yöntemlerden biridir. Dondurulmuş sebze ve meyvede amaç mevsiminde toplanmış taze besini koruyucu katkı maddesi kullanmadan konserve ürünlerinden farklı olarak besinin değerinde, kalitesinde veya tadında bir azalmaya neden olmayacak şekilde hızlı bir dondurma işlemiyle tüketime hazır hale getirmektir. Bu nedenle tüketim açısından dondurulmuş sebze ve meyveler çocuk beslenmesinde kullanılabilecek alternatiflerdir. Her mevsimde ve her koşulda tazesine, organik veya doğalına ulaşılamadığında, besinlere ulaşımı kolaylaştırdığı için dondurulmuş sebze ve meyvelere çocuk beslenmesinde de yer verilebilir.
Önemli olan nokta dondurulmuş sebze veya meyvenin uygun alışveriş ve saklama koşullarını sağlayabilmektir. Market alışverişi esnasında alışveriş arabasında uzun süre bekletilme oluşabilecek çözülmelerin engellemek için alışverişte uygun düzenlemenin yapılması (en son dondurulmuş besinleri raftan almak gibi), dondurulmuş besin alınırken çok karlı ve buzlu olmamasına özen gösterilmesi, satın alınan bir dondurulmuş besinin kısa sürede çözülmeden dondurucuya aktarılması, çözülen besinin tekrar dondurulmaması dikkat edilmesi gereken en temel noktalardır.