Düz Tabanlığa Dikkat

Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Operatör Doktor Murat Korkmaz, "Düz tabanlıkta sınırımız 2 yaştır, 2 yaşına kadar hiçbir çocuğa (düz taban) demeyiz. Çünkü bu yaşa kadar bu ayak kasları tam ortaya çıkmaz" dedi.

Korkmaz,  düz tabanlığın doğuştan itibaren ortaya çıkan, ayak arkının oluşmadığı bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Düz tabanlığın, toplumda yüksek oranda görülen bir rahatsızlık olduğunu belirten Korkmaz, "Genellikle ailesel bir geçiş gösterir, yani annesinde, babasında veya büyüklerinde düz tabanlı olanların kendisinin de düz taban olma olasılığı yüksektir" dedi.

Düz taban diyebilmeleri için bir yaş sınırları bulunduğunu ifade eden Korkmaz, şu bilgileri verdi:

"Düz tabanlıkta sınırımız 2 yaştır, 2 yaşına kadar hiçbir çocuğa (düz taban) demeyiz. Çünkü bu yaşa kadar bu ayak kasları tam ortaya çıkmaz ve çocukların ayağı genelde tombuldur. Yani baktığınız zaman (düz taban) diye düşünür aileler. Ama bu kesinlikle düz taban değildir. 2 yaştan sonra görüp de düz taban teşhisi koyduğumuz çocuklar için 2-6 yaş önemlidir. Çünkü yeni gelişmeler, bu yaş grubunda çocuklara verilecek egzersizler, yaptırılacak hareketlerle buradaki kas dokularının istenilen şekle gelebildiği ve böylelikle düz tabanlığın daha rahat tedavi edilebildiğini ortaya koymuştur."

Düz taban olabileceğini tahmin ettikleri çocuklara uyguladıkları egzersizler hakkında da bilgi veren Korkmaz, şunları kaydetti:
"Biz 2 yaşına gelen çocuğu görüp (düz taban) dediğimiz zaman bu çocuklara parmak uçlarında yürüme egzersizi yaparız. Böylelikle amaç parmaklara gelen kasların gelişmesini sağlamaktır. Yine bu tür rahatsızlığı olanlara, topuklarda yürüme, parmak uçlarıyla bir eşyayı alıp sağdan sola, soldan sağa yürüme, bir kalemi tutup parmak uçlarıyla sağ sol yaptırma hareketleri, çakıllı kumda yürüme egzersizi, çıplak ayakla halı üzerinde yürümesini öneririz."

belgesi-1803

Belgeci , 2280 belge yazmış

Cevap Gönderin