NAT ve PAT (giriş)
NAT’ın görevi genel olarak sizin yerel networkunuzde sahip oldugunuz özel yani private IP adresinizi tercüme edip routable yani yonlendirilebilir PUBLIC ip adresine çevirmektir. Bu Teknolojiyi kullanabilmemiz için kullandığımız inter-network cihazımızın içinde NAT yazılımı olması gereklidir.

NAT genelde stub networkun sınırında etkin edilir. STUB network dediğimiz şey aslında komşu network le sadece tek bir baglantısı olan networkden başka bişey değildir. Stub networkun içindeki bir host dışarıya bir veri yollamak istediğinde, host bu veriyi önce, bulundugu network u diğer network e baglayan sınırdaki router a iletir. Bu router a Border Gateway Router denir. işte NAT ‘i tam bu sınırdaki router da etkin kılmak gerekir. NAT’ın etkinleştirildiği bu routerın görevi az önce de bahsettiğim gibi stub networkdeki hostların private ip adreslerini tercüme edip karşı tarafın anlayabileceği PUBLIC iplere cevirmektir.

Bilmeniz gereken bazı Cisco NAT terimleri :

Inside local address : Networkunuz içinde kullandıgınız ip adresidir. Genellikle PUBLIC olmazlar RFC1918 türünde bir private adres olurlar.

Inside global address : networkunuzdeki private adres taşıyan hostların internete çıkarken kullandıkları nat tarafından atanan ip adres(ler)idir. PUBLIC türdedir.

Outside Local Address : Dışarıdaki ulasmak istediğiniz hostun IP adresi anlamına gelir.

Outside Global Address : Dışarıdaki bir networkun içindeki hosta atanmış IP adresi anlamına gelir. Bu IP yi nat degil hostun sahibi belirler.

Daha iyi anlayabilmeniz için size şekil üzerinden anlatmak istiyorum..

Şimdi resme baktıgımız zaman HOST A nın inside local adres i 192.168.3.1 bu ip bir private adresdir. Bununla internete çıkması mumkun değildir. Dolayısı ile bir şekilde gerçek bir ip edinmesi gerekir ki bunu da ROUTER A dan sağlayacak.
HOST A dan çıkan paket switch den geçtikten sonra ROUTER A ya gelir. Ve router A da NAT aktif
durumdadır bunu nerden anlıyoruz ? çünkü hostlarımız private ip lere sahipler. Router A nın bir ip havuzu var ve son oktetleri 17 den 31 e kadar uzanıyor. Default ayarlarda eger boşta IP varsa direkt ona eşleme yapar sizi. Dolayısı ile  host A internete çıkarken Router A kendisine 201.200.200.17 no lu IP yi atıyor ve artık HOST A mızın internetteki ip adresi 201.200.200.17 dir. yani bu ip adres aynı zamanda onun INSIDE GLOBAL ADRESi  olmus oluyor. Peki HOST A ne yapmaya calısıyor ? WWW server la iletisim kurmaya calısıyor. Yani hedefi www sunucu. onun da ip si 181.180.180.15 bu gerçek bir ip adresidir yani PUBLICtir. Buna Outside Global Address diyoruz. Eğer bu sunucu da bir nat uzerinden hizmet veriyor olsaydı onun da bir private ip adresi olacaktı o zaman da ona outside local ip adres diyecektik. Aynı işlemleri Host B için de düşünebilirsiniz.

Kaynak: Cisco Curr. v3.1
belgesi-1011

Belgeci

Share
Published by
Belgeci

Recent Posts

BİOGAZ

İnsanoğlunun çok süratli bir şekilde artan ihtiyaçlarına cevap veren sosyal ve endüstriyel gelişmeler, beraberinde bazı…

11 saat ago

Boşaltım Sistemi

Boşaltım sistemi vücutta homeostazın sağlanmasında çok önemli bir yere sahiptir.Böbrekler, üreterler ve mesaneden oluşan boşaltım…

23 saat ago

Atatürk ve Spor

Büyük Atatürk'ün ölümünü takip eden günlerde, o zamanlar yalnız Avrupa'nın değil, dünyanın en güçlü günlük…

1 gün ago

Atatürk’ün Hayatı

 Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu.…

2 gün ago

Özdeşlik

Bir şeyin başka bir şey değil de zorunlu olarak kendisi olması; bir şeyin kendisiyle bir…

2 gün ago

Uyurken Beynimiz Neler Yapıyor ?

Eğer bir insanın başına 'elektroensephalograf' (ezberlemeniz gerekmez!) adını taşıyan bir cihaz bağlarsanız, o insanın yaydığı…

3 gün ago